Plante amare - informatii utile

 
Plante amare - informatii utile


Ocupa un loc cu totul aparte, fiind considerate adevarati catalizatori ai organismului. Mai sunt denumite si tonice amare, pentru ca majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. De obicei, se suprapune cura cu plante depurative cu cea cu plante amare (vom vedea la modul de administrare in ce fel), asa incat efectele de dezintoxicare sa fie cat mai puternice, intr-un timp cat mai scurt. Apoi, plantele si remediile amare pot fi luate si in afara regimurilor de dezintoxicare, mai ales atunci cand exista probleme cu ficatul, cu bila sau cu constipatia, pentru a stabiliza efectele curelor de purificare. Iata in continuare cateva plante amare cu efect extrem de puternic:

Pelinul (Artemisia absinthum) - este un stimulent general extraordinar, indicat in curele de purificare mai ales persoanelor cu un trai sedentar, care prezinta o anumita lentoare a proceselor de digestie ori se confrunta frecvent cu stari de astenie. Pentru ca este destul de greu de suportat altfel (din cauza gustului extrem de amar), se recomanda sa fie administrat sub forma de tinctura, care se prepara intocmai ca cea de ienupar, descrisa mai sus. Se iau 3 lingurite de tinctura pe zi, diluate in putina apa, de regula cate una inainte de masa. O cura cu tinctura de pelin dureaza maximum doua saptamani, urmata de o pauza de 10 zile, dupa care tratamentul se poate relua. Daca nu se respecta timpul de pauza, pelinul poate da un gen de dependenta nedorita.

Rostopasca (Chelidonium majus) - este o planta destul de toxica, dar cu efecte asupra ficatului si bilei extraordinar de puternice, fiind un drenor si regenerator neintrecut. Se ia sub forma de pulbere, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea - un varf de cutit (aproximativ 0,25 grame) de trei ori pe zi, pe stomacul gol.

Bitterul suedez - este un remediu pe care il gasiti in orice magazin naturist si care are la baza plante amare. De altfel, una din denumirile sale este aceea de tonic amar suedez. Se administreaza cate o jumatate de lingura - o lingura, inainte de fiecare masa, puse in apa sau ceai.

Cum si cat timp se administreaza plantele amare?
De regula, depurativele se iau primele, cu minimum jumatate de ora inainte de a manca, in timp ce plantele amare se iau cu 10-15 minute inainte de masa. Pentru ca efectul plantelor amare sa fie complet, ele se iau inca o saptamana dupa ce tratamentul cu depurative s-a incheiat. Mai mult, in cazul in care exista anumite perturbari hepatice sau digestive, tratamentul cu tonice amare va fi continuat pe perioade lungi de timp (de ordinul lunilor), in caz contrar, acumularile de toxine reaparand intr-un timp foarte scurt si anuland practic eforturile facute in cadrul tratamentului de dezintoxicare.

Care sunt efectele plantelor amare?
Fiind o completare adusa tratamentului cu depurative, plantele amare contribuie la obtinerea efectelor de stimulare si reglare imunitara despre care am vorbit ceva mai sus. In plus, ele sunt un ajutor foarte pretios pentru cateva categorii de persoane. Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului si pentru combaterea atoniei digestive. Rostopasca este in mod special recomandata persoanelor care sufera de dischinezie biliara (fiere lenesa), pentru cele care au avut sau au hepatita (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicatii majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului. In fine, bitterul suedez are un spectru mult mai larg de aplicatii (datorita compozitiei sale foarte complexe), dar ne vom opri acum doar asupra actiunii sale de stimulare a digestiei, motiv pentru care este recomandat in special celor cu gastrita hipoacida sau celor care se confrunta cu indigestii frecvente.

Cui ii sunt contraindicate plantele amare?
Plantele amare nu vor fi folosite de catre persoanele extrem de slabite, care sunt intr-o perioada in care se confrunta cu surmenajul fizic sau psihic. In mod special, pelinul nu va fi folosit de femeile aflate in perioada de graviditate si de catre persoanele care sufera de gastrita hiperacida in faza acuta.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa