Radacina de boz — indicatii terapeutice

 
Bozul (Sambucus ebulus) este fratele mai salbatic al socului, avand frunzele, florile si fructele foarte asemanatoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund si avand o rezistenta mult mai mare la conditiile vitrege de mediu. Se distinge printr-un miros al frunzelor, al tulpinilor si al radacinilor care poate fi caracterizat pe drept cuvant ca nesuferit sau chiar dezgustator, dar care vom vedea ca are rolul sau in terapie (bozul este un inhibitor redutabil al apetitului alimentar). Radacina de boz este fara doar si poate unul dintre cele mai puternice purgative si detoxifiante din flora noastra, fiind o adevarata matura pentru organism. Cel mai semnificativ insa, este efectul acestei plante in curele de slabit, unde este o arma redutabila, probabil fara egal in flora noastra medicinala. 

Unde gasim si cum culegem radacina de boz
Putine plante sunt atat de putin pretentioase ca bozul, care se aseaza oriunde este lumina destula si pamant cu multe resturi organice. Ca atare, il gasim de la munte pana la campie, pe marginile de drum, in locurile virane, pe malul apelor curgatoare, la margini de padure. Radacina sa este adanca si foarte puternica, necesitand un efort considerabil la dezgropare, care de obicei se face la sfarsitul lui octombrie, cand planta si-a sfarsit vegetatia, iar pamantul este umezit de ploile de toamna si, in consecinta, mai usor de sapat. Dupa dezgropare, radacina se spala in apa, se taie marunt si (in cazul in care nu o folosim cruda) se intinde la uscat in strat foarte subtire, in locuri bine aerisite.

Forme de administrare
Plamadeala in tuica
Este forma cea mai eficienta de administrare a radacinii de boz, care este foarte puternica si, ca atare, trebuie luata in preparate care sa permita o dozare foarte buna. Se prepara din 100 g de radacina proaspata, taiata foarte marunt, care se pun intr-un litru de tuica tare, unde se lasa sa se macereze vreme de 5 zile. Dupa trecerea timpului de macerare se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se iau de regula 1-3 linguri pe stomacul gol, inainte de masa, pentru cura de slabire si cu doua ore inainte de masa, pentru efectul purgativ.

Maceratul la rece
Doua varfuri de cutit de radacina de boz maruntita se lasa la inmuiat intr-un pahar (200 ml) de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Preparatul astfel obtinut se ia pe stomacul gol, cate 1-2 pahare pe zi.

Ce boli vindeca
Constipatie. Radacina de boz (mai ales macerata in tuica) este printre cele mai puternice remedii laxativ-purgative din flora noastra. Se iau 1-2 linguri de plamadeala de doua-trei ori pe zi, pe stomacul gol. De regula, un tratament dureaza doua saptamani, apoi se face o pauza de o saptamana, dupa care se poate relua.

Obezitate, ingrasare, apetit alimentar necontrolat. In tratarea acestei categorii de afectiuni, pe drept cuvant bozul poate fi considerat planta-minune. De ce? In primul rand pentru ca radacina de boz intensifica extraordinar procesele de eliminare, fiind un diuretic si un laxativ-purgativ redutabil, care produce o scadere rapida in greutate. Apoi, mirosul sau destul de neplacut, de care vorbeam mai sus inhiba extraordinar de mult apetitul, daca bozul este administrat inainte de a manca. Asadar, administrarea unei linguri de plamadeala de boz in tuica cu cateva minute inainte de masa este un remediu de slabire care ii va corecta si pe cei mai inraiti mancaciosi. Merita sa incercati aceasta metoda, aducandu-va insa aminte de un singur lucru: este foarte puternic si, ca atare, trebuie luat cu masura. In cazul in care abuzati de el, este foarte posibil sa aveti o scadere mai brusca in greutate decat v-ati dori si, in plus, sa va confruntati cu un deranj stomacal destul de serios.

Gastrita hipoacida, capacitate de digestie slaba. Parintele Elefterie de la Manastirea Secu - un duhovnic si un vindecator exceptional - obisnuia sa-si trateze pacientii cu probleme digestive cu radacina de boz. Se ia un varf de cutit de pulbere din aceasta radacina, cu 20-30 de minute inainte de mesele principale. Efectul de stimulare si reglare al digestiei este exceptional.

Cistita si infectii renale recidivante, ascita. De patru ori pe zi se ia cate o jumatate de pahar de macerat la rece. In cazul in care este contraindicat aportul suplimentar de lichide, radacina de boz se ia sub forma de pulbere - cate un varf de cutit de 3-4 ori pe zi.

Precautii
Radacinile de boz sunt un purgativ cu o actiune extrem de drastica si care pot da efecte secundare extrem de neplacute (deshidratare, colici abdominale, stari de iritatie a tubului digestiv). Din acest motiv este extrem de important sa nu se depaseasca dozele mentionate in randurile de mai sus. De asemenea, aceasta planta sau extractele obtinute din ea nu vor fi lasate la indemana copiilor.

Contraindicatii

Intern, planta nu va fi administrata persoanelor cu diaree, care sufera de colon iritabil, gastrita hiperacida, care sunt slabite. Radacina de boz este, de asemenea, contraindicata persoanelor care au senzatie de voma accentuata.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa