Zambrul (Pinus cembra) — remedii naturiste

 
Intr-una din povestile noastre se spune ca un drumet, hoinarind dimineata prin padure, a dat de un zambru pe care trasnetul il despicase, dezgolindu-i radacina noduroasa. Omul a mangaiat-o cu luare aminte, parca incercand sa aline durerea copacului. Atunci i-a patruns in nari o aroma puternica, ce se ridica din lemnul uscat, si indata a auzit un glas care ii vorbea. Era al fapturii ce traise ascunsa in acel arbore, un pitic batran, care va deveni insotitorul si sfatuitorul drumetului.

Zambrul, un conifer din familia pinului, ne insufla perseverenta si fermitate a vointei, rezistenta, dar si intelepciunea de a ceda. El ne transmite impulsuri incurajatoare, ne invata sa acordam in orice situatie ragazul necesar devenirii si maturizarii, sa apelam la forta elementelor naturii si sa ne aratam concilianti in imprejurarile furtunoase. Ne indeamna la moderatie si putina odihna, atunci cand muncim peste masura, irosindu-ne puterea nechibzuit. Pentru ca sfaturile lui intelepte sa ajunga la noi, nu e nevoie decat de liniste, rabdare, tacere si atentie. Fiinta tainica a copacului ne hraneste psihic, ne aprinde, ne invioreaza si ne face sa respiram liber.

Aria de raspandire: Zambrul este un arbore ce creste in zonele montane, la altitudini de 1500 - 2400 m. Il intalnim in Europa (inclusiv in Carpati), in Manciuria, Siberia si Japonia.

Aspectul: In conditii propice, zambrul poate atinge inaltimi de pana la 35 m. Crengile viguroase, departate de trunchi, alcatuiesc o coroana aproximativ piramidala. La arborii mai varstnici, scoarta maroniu-roscata plesneste, acoperindu-se cu solzi marunti. Frunzele, in forma de ace, cresc in cinci manunchiuri, la varful unor ramurele scurte, au trei muchii, sunt lucioase si de un verde-albastrui. Florile sunt unisexuate, cele femele fiind dispuse in conuri de forma rotunjita, compacta, care la inceput au o culoare violet-verzuie si devin brune, pe masura ce se maturizeaza. 

Istoric: Informatiile referitoare la istoria zambrului nu sunt prea bogate. Lonicerul este descris ca o varietate de pin (care ar putea fi insa si pinul comun, Pinus silvestris), ale carui ace pot fi folosite contra durerilor de dinti, afectiunilor hepatice, tusei, ca si pentru purificarea alimentelor. Aceeasi descriere o gasim si la Hieronymus Bosch, intr-o lucrare din 1565.

In general, proprietatile zambrului sunt comparabile cu cele ale molidului (Picea abies), pinului (Pinus silvestris) si zadei.

Fitoterapie astrologica: Zambrul se afla in relatie cu Marte, Jupiter si Venus.

Efect stimulator: in afectiunile hepatice si astenie generala.

Efect de atenuare: in bolile de plamani si tuse.

Vindecari energetice: De regula, actiunea zambrului este mai energica decat a bradului sau molidului. El radiaza o forta vitala neobisnuit de mare si, de asemenea, multa caldura. Zambrul nu poseda finetea bradului si a molidului, in schimb se observa la el o atitudine indarjita, aproape razboinica. El poate compensa lipsa de putere si de entuziasm, ca si pe cea de incredere in sine. Oamenii care au nevoie de ajutorul zambrului cedeaza in fata celor mai marunte obstacole, totodata suferind din pricina lipsei lor de fermitate. Sunt in general ezitanti si deseori au extremitatile reci, din cauza unei circulatii defectuoase.

In bucatarie: Crude sau prajite, semintele zambrului sunt nu numai comestibile, dar si gustoase. In unele regiuni, oamenii le aduna pentru a se delecta cu ele pe timpul iernii. Dar cand avem asemenea intentii, e bine sa cerem mai intai voie padurarului.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa