Mararul si sanatatea — remedii naturiste

 
Este probabil zarzavatul cu cea mai lunga „cariera” din lume, folosirea sa ca adaos in mancaruri, dar si ca medicament fiind mentionata intr-un papirus egiptean vechi de peste 4000 de ani. Mararul a fost intens folosit si in medicina tibetana (Unani) si in cea indiana (Ayurveda), unde era administrat ca tonic digestiv, antiinfectios si antiinflamator. In Antichitate, romanii pretuiau in mod special mararul, care era un remediu de prim ajutor contra tulburarilor digestive si a durerilor de cap ce apareau dupa petrecerile prea imbelsugate. In medicina populara romaneasca sucul proaspat sau decoctul obtinut din tulpinile de marar se dadea contra bolilor de inima si contra tusei, dar si pentru diverse „boli femeiesti” ori pentru „boli de pantece”.

Secretul frunzelor sale fine, de un verde ambrat, este constituit de uleiul aromat pe care il contin, o substanta cu proprietati terapeutice exceptionale. Uleiul aromatic din marar actioneaza in special asupra sistemului digestiv si a acelui nervos, dar are si alte actiuni, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza:

Mararul si bolile digestive
Mararul verde are darul de a ne feri de o multime de probleme, cum ar fi: indigestia, hipoaciditatea sau balonarea. Mararul este de un real folos si in colite, intrucat substantele aromate pe care le contine impiedica bacteriile sa se dezvolte in intestin. Persoanele care se confrunta cu aceste probleme ar trebui sa consume mancaruri condimentate cu mult marar sau sa manance salate de marar, cu ulei de masline si suc de lamaie, iar vara, sa adauge in compozitie si rosii.

Mararul si sistemul nervos
In medicina traditionala a multor popoare europene, mararul este renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos. Mestecarea catorva tulpini de marar verzi combate eficient durerile de cap (inclusiv cele insotite de ameteala si varsaturi), reda acuitatea si claritatea simturilor celor surmenati, combate astenia nervoasa.

Mararul si aparatul urinar
Consumarea a patru linguri de suc proaspat de marar (obtinut prin centrifugare), de 3-4 ori pe zi, in cure de doua saptamani, este un puternic stimulent al activitatii rinichilor, ajuta la prevenirea si combaterea calculozelor, fiind si un bun adjuvant in combaterea cistitelor si infectiilor renale. Acest remediu este cu atat mai indicat cu cat nu are reactii adverse si poate fi administrat pe perioade lungi.

Mararul si starile post-graviditate
Frunzele de marar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au nascut de curand, sunt un excelent tonic fizic si nervos, ajutand la recapatarea apetitului, stimuland secretia lactica, imbunatatind calitatea laptelui, favorizand recapatarea tonusului psihic.

Mararul si feminitatea

Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen, hormonul feminin care catifeleaza pielea, face ca pilozitatile sa creasca mult mai lent, ajuta la cresterea naturala a sanilor, incetineste foarte mult procesele de imbatranire. Salatele asezonate cu mult marar sunt asadar recomandate in aceasta perioada, cand planta are maximum de forta terapeutica, fiind un adevarat elixir de frumusete.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa