Perele — valori terapeutice, remedii naturiste

 
Perele — valori terapeutice, remedii naturiste

Perele sunt printre primele fructe cultivate pe pamant. Mai intai, perii au crescut spontan la poalele muntilor Himalaya, in urma cu 6000 de ani. Apoi au fost cultivati si a inceput raspandirea lor gradata in Asia si pe continentul european, avand un loc privilegiat in gradinile regale din intreaga lume. Se spunea despre pere ca aduc in sufletul fiintei umane blandetea si iertarea, fiind recomandate in alimentatia persoanelor cu porniri colerice, care se enerveaza foarte usor. Plinius considera ca perele sunt fructele sperantei, care readuc optimismul si favorizeaza pornirile generoase.

Despre valoarea terapeutica a perelor nu s-a stiut multa vreme mai nimic. Studii recente au aratat, insa, ca perele se disting prin cateva calitati vindecatoare, rar intalnite la alte alimente, fiind exceptionale in tratarea afectiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, precum si in intoxicatii si in bolile care apar pe fondul deficientelor imunitare.

Colita de putrefactie este eliminata intr-o saptamana cu urmatorul tratament: inaintea fiecareia dintre cele trei mese principale se consuma cate o jumatate de kilogram de pere proaspete. Regimul alimentar in aceasta perioada si 2 luni dupa tratament va fi exclusiv lacto-vegetarian, fara nici un fel de carne, fara oua, fara majoritatea lactatelor (se pot consuma doar unt, smantana de fermentatie si iaurt).

Anemia (inclusiv cea care apare la copii). Se consuma zilnic minimum un kilogram de pere, ca atare sau sub forma de nectar. Perele, pe langa faptul ca sunt destul de bogate in fier, stimuleaza hematopoeza, adica procesul de formare a globulelor rosii.

Infectii asociate cu febra, deficiente imunitare. Se face o cura de 1-2 saptamani cu nectar de pere, din care se consuma minimum un litru pe zi. Aceste fructe favorizeaza productia de celule cu rol imunitar, amelioreaza starile febrile, hranesc organismul, ajutandu-l sa lupte cu boala.

Hipertensiune, aritmie cardiaca, boli cardiovasculare in general. Studii recente au aratat ca un consum ridicat de polifenoli (substante organice prezente mai ales in fructe) din surse naturale este in stransa legatura cu un risc mult mai scazut de aparitie a bolilor cardiovasculare. Perele si piersicile sunt cele mai bogate in aceste substante naturale, mai ales cand nu sunt tratate cu pesticide. Mai ales persoanele cu predispozitie spre aceasta categorie de afectiuni, sau la care bolile cardiovasculare sunt deja instalate, ar trebui sa consume in timpul toamnei mari cantitati din aceste fructe, in special pere, netratate chimic.

Litiaza renala (mai ales cu urati). Se consuma zilnic, vreme de 2-3 saptamani, cate 1-2 litri de suc de pere. Acest remediu nu numai ca dizolva si marunteste pietrele, ci si favorizeaza eliminarea lor prompta, prin marirea diurezei. De altfel, perele sunt un excelent stimulent al activitatii rinichilor, fiind folosite si in scop profilactic, impotriva litiazelor de orice fel.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa