Boala Alzheimer — informatii complete

 

Boala Alzheimer: La inceput se manifesta tulburarile de memorie si apoi cele de orientare spatiala. Dezorientarea spatiala este foarte importanta, deoarece se rataceste cu usurinta pe strazi si chiar in propria casa. Are dificultati in exprimare si in a intelege limbajul celorlalti, isi gaseste cu greu cuvintele.

Cu timpul isi pierde capacitatea de a face treburile obisnuite. Perioada terminala a bolii se caracterizeaza printr-o stare de dementa profunda. Apare mutismul si se instaleaza diverse semne neurologice.

Din cauza tulburarilor de tip demential si a agitatiei, bolnavii comit acte antisociale - agresiuni, atentate, viol, vagabondaj, parasirea domiciliului. Sub influenta unor persoane straine, cedeaza bunuri proprii, fac testamente. Din aceste motive se impune stabilirea de catre o comisie de experti, punerea bolnavului sub interdictie. Specialistii spun ca sechelele ramase dupa o lunga internare in spitalele de psihiatrie si pierderea suportului familial accelereaza in mod incontestabil degradarea mentala a varstnicilor.

Nu exista o reteta unica de tratament al bolilor psihice. Scopul tratamentului medicamentos si psihosocial, este de a interveni cu medicamente care pun in repaus scoarta cerebrala, fie prin psihoterapie, stimularea autocontrolului prin explicatii logice si perseverente. Instituirea precoce a tratamentului este esentiala pentru o buna recuperare, o data diagnosticata depresia se vindeca 80% din cazuri, iar pacientii isi reiau activitatea, obtinand rezultate la fel de bune ca inainte de boala. Tratamentul se face cu o gama larga de medicamente antidepresive si psihoterapie.

Exercitiile fizice si intelectuale impiedica evolutia Alzheimer si prelungesc viata persoanelor diagnosticate. Medicamentele intarzie progresul bolii. De asemenea se recomanda supravegherea tensiunii arteriale si stabilirea unei alimentatii bogate in seleniu si vitamina C.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa