Carenta de vitamina B5 — informatii utile

 

Carenta de vitamina B5: numita acidul pantotenic, ia parte la o serie intreaga de procese, reactii ce mentin viata, cu extragerea elementelor valoroase din hrana si in procesarea grasimilor. Regleaza colesterolul, transmite impulsurile nervoase de la si spre creier, activeaza productia de hormoni a glandelor suprarenale. Ungerea ranilor cu unguente care contin vitamina B5 va duce la vindecarea lor mai rapida.

Este recomandata pentru reducerea colesterolului si trigliceridelor, tratamentul artritei reumatoide, acnee, maladiei Alzheimer. Ficatul, rinichii, drojdia de bere, galbenusul, pestele gras, laptele, ciupercile, spanacul, mazarea, fasolea, contin vitamina B5, dar apar probleme pentru ca este foarte perisabila datorita prepararii acestor produse. Si alimentele conservate sau congelate isi reduc continutul de vitamine.

Carenta de vitamina B5 apare la alcoolici si femeile care iau anticonceptionale cu concentratie mare de estrogen si progesteron. Apar insomnii, dureri de cap, oboseala, tulburari intestinale, furnicaturi, ficatul nu mai face fata la eliminarea toxinelor, tulburari ale glandelor suprarenale.  
Se suplimenteaza cu complexul B.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa