Calirea organismului: sfaturi si recomandari

 
Calirea organismului: sfaturi si recomandari

Calirea organismului se face cu ajutorul aerului, apei si soarelui, care impreuna cu sportul si gimnastica ne ajuta sa ne fortificam.


Baile de aer se fac in anotimpul cald, in aer liber, iar iarna, in incaperi cu geamurile deschise. Se pot face bai cu aer cald (20-30 de grade), bai cu aer de temperatura mijlocie (14-20 de grade) si bai cu aer rece (0-14 grade). Baile de aer se fac dupa 1-2 ore de la masa in mod gradat de la 10 minute pana la 1 ora.


Somnul in aer liber, pe terase, ori in camere cu ferestre deschise, intareste rezistenta organismului.


Un alt factor de calire este apa, care poate fi folosita in tot cursul anului. Apa excita mecanic pielea si vasele de sange periferice. Procedurile cele mai folosite sunt clatirea cu apa, frictionarea, baile si inotul, acesta din urma fiind un mijloc complex de calire prin apa si cultura fizica.


Soarele, prin radiatiile sale (raze ultraviolete, raze infrarosii si calorice) contribuie la calirea organismului avand rol bactericid (omoara microbii), activeaza circulatia sangelui si ajuta la vindecarea rahitismului, a tuberculozei pielii si a tuberculozei sistemului osteoarticular.


Dupa baia de soare, la 3-4 ore apare roseata si dupa cateva zile, pielea se pigmenteaza, devine mai elastica si mai rezistenta. Orice expunere la soare - indeosebi la mare - se face numai cu recomandarea medicului. La inceput dureaza un minut pe fiecare, apoi doua minute si durata creste pe masura ce organismul se acomodeaza, putandu-se ajunge la 40 minute. La soare capul va fi acoperit, iar picioarele indreptate spre directia razelor soarelui. Dupa expunerea la soare, se poate face un dus, baie sau frectii cu apa rece.


Cei care care au deficiente locomotorii pot face automasaj acasa zilnic in mod manual sau mecanic. Pentru grupele musculare cu un grad mare de impotenta functionala se face masaj terapeutic, dupa recomandarea medicului.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa