Despre cancer: intrebari si raspunsuri

 
Despre cancer: intrebari si raspunsuri

"Cancerul este un animal domestic. Important este sa nu-l provocam."

Nu e placut sa discuti despre cancer. De regula, eviti subiectul, asa cum ii eviti pe cei atinsi de aceasta groaznica maladie. Te simti jenat, nelinistit, oarecum penibil. Pur si simplu, nu stii ce sa spui. Adeseori, boala e perceputa ca o pedeapsa divina ori ca un cumplit ghinion. In realitate, stim foarte putine despre cancer. Ultima teorie a originii canceroase (cea genetica) arata ca fiecare dintre noi suntem predispusi la aceasta boala. Ne salveaza propriul nostru sistem imunitar si evitarea factorilor de risc.

Ne place sau nu a recunoaste, ne invecinam tot mai des cu boala: poluarea aerului si a apei, accidentele de genul celor de la Cernobil, pesticidele din produsele agricole. La toate acestea, adaugam noi insine propria noastra indolenta, un stil de viata dezordonat, plin de excese si greseli alimentare.

Sanatatea noastra si riscul imbolnavirii de cancer depind decisiv de alimentatie, de calitatea vietii. Depind, finalmente, de noi insine.


Se cunoaste exact originea bolii? Ce anume declanseaza cancerul?
Sunt mai multe teorii privind originea cancerului: teoria virotica, cea a factorilor cancerigeni endogeni, a factorilor externi (cancerul petrolistului, al hornarului etc.), a radiatiilor ionizante dure, a iritatiei permanente. Nu se poate vorbi, deci, de o singura cauza si asta complica enorm actul medical. Pasii facuti in descifrarea mecanismelor bolii sunt, insa, importanti, ultimele cercetari aratand ca unele forme de cancer sunt provocate (mai rar) de patrunderea spermatozoizilor in celule (altele decat ovulul) sau, adesea, prin anarhizarea unor gene, care, in mod normal, stau in organism inactive. Pe scurt, este vorba de o gena activa doar in perioada foetala (cea anaerobica), gena care se inhiba in momentul expulzarii fatului (perioadei aerobica).


Se vorbeste mult despre legatura dintre starea psihica si boala, dintre suparare si cancer. Ce rol joaca mentalul in sanatatea noastra?
Psihicul regleaza intreg sistemul nostru hormonal. Studii de laborator confirma observatiile empirice - stresul si supararile declanseaza sau agraveaza boala. S-au grefat, de pilda, tesuturi canceroase pe membrele posterioare ale unor cobai. Apoi, nervul sciatic a fost tratat cu novocaina (calmante), iar cel de-al doilea picior a fost tratat cu un excitant puternic. Rezultatele au fost uimitoare - la primul picior cancerul a stagnat; la celalalt - tumoarea a evoluat dramatic. Sunt multe de spus despre acest subiect, dar e bine sa amintim ca practic nu exista maladie fara implicatii nervoase, inclusiv neuropsihice (intre 20 si 90%!). Afirmatia nu trebuie sa ne mire - nu exista zona din organism care sa nu aiba corespondent in creier. De asemenea, nu intamplator, statisticile arata ca in perioadele de criza economica sau razboi creste semnificativ incidenta cancerului si a altor maladii. Indiscutabil, tonusul psihic si, mai ales, credinta sunt vitale sanatatii. Credinta in Dumnezeu poate ajuta la vindecarea bolilor, inclusiv a cancerului.


Dincolo de teorii, devine tot mai clar ca boala canceroasa e provocata de anumiti factori nocivi de mediu sau de alimentatie. Care ar fi substantele cancerigene sau cu mare risc de imbolnavire?
Subiectul necesita o discutie aparte. In orice caz, pe langa elementele cert cancerigene (tutunul, alcoolul, cafeaua, arsurile, afumaturile, unele mucegaiuri dezvoltate de malt si arahide), boala se poate declansa si in absenta unor substante intre care calciul si magneziul. Nu intamplator, cei care beau apa salcie (apa bogata in Mg si Ca) inregistreaza o incidenta a bolii canceroase mai mica de 3-5 ori. Marele adversar al sanatatii il reprezinta insa antimetabolitii, indusi in alimente prin folosirea excesiva a pesticidelor si a ingrasamintelor chimice.


O minune a naturii: catina. De ce este alimentatia atat de importanta in declansarea si vindecarea cancerului?
Metabolismul este cheia intregului nostru sistem imunochimic de aparare. Pe fondul unei anumite conditionari genetice, cancerul si bolile cele mai grave se pot declansa prin malnutritie, malabsorbtie, prin deficiente in transportul substantelor nutritive, la care se adauga starile de stres, noxele profesionale, suprasolicitarea fizica si nervoasa, expunerea la radiatii puternice, oxigenarea insuficienta etc. Toate acestea provoaca in organism dezechilibre vitaminice (enzimatice), care slabesc dramatic imunitatea prin nesinteza substantelor implicate in metabolism. Prin urmare, nici o vindecare a bolii nu se poate face in afara unei alimentatii bogate in vitamine, in substante active de baza. O alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, mai ales cele bogate in substante metabolice complexe.


Catina, de pilda. De ce este atat de important acest fruct?
Tratamentul pe baza de catina a dus la rezultate uimitoare - inclusiv efecte pozitive in tratarea cancerului. Rezultate remarcabile am obtinut si in tratarea unor cazuri de SIDA, cazuri probate cu analize de laborator. Desi mai sunt necesare inca multe testari, se poate afirma in mod cert ca administrarea extractului de catina dubleaza efectul citostaticelor, al medicamentelor in general, micsorand semnificativ efectele lor secundare.

Secretul catinei consta in capacitatea sa de stimulare a imunitatii, fiind din acest punct de vedere campionul vitaminei A si a intregului complex de vitamine B, atat de important in lupta cu cancerul. Pana acum, in catina s-au evidentiat 60 de substante fiziologic active, din care 20 sunt microelemente minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, molibden si chiar aur. Catina mai contine o mare cantitate de vitamina C, care se transforma intr-un acid reversor cu efect invers substantelor cancerigene, ajutand la regenerarea enzimelor si a proceselor imunochimice din organism.


In ce afectiuni este recomandata catina?
Prin efectul sau imunoinductor si de reglare a metabolismului, catina nu are egal. Ea actioneaza dublu: local (in boli de piele: arsuri grave, ihtioza, Zona Zoster, hipercheratoza etc.), dar si prin mobilizarea imunitara a organismului. Bolile tratate pana acum, ca si rezultatele apreciabile obtinute in cancer si SIDA, intaresc convingerea ca, prin intermediul catinei, medicina va gasi leacul viitorului, urmand un drum mai intelept decat cel al antibioticelor - drumul autoimunitatii, drumul lui Pasteur. Nu intamplator, lista bolilor tratate cu extract de catina acopera afectiuni din cele mai diferite: infectii oculare grave, ulcere, colite, hepatita, ciroza, hipertensiune, arterita obliteranta, scleroza, varice, stari depresive, epilepsie, hiperglicemii, tuberculoza, astm, interventii chirurgicale grele (transplant de piele, de cornee), rani intravaginale sau Parkinson. E de precizat ca tratamentul nostru asociaza catina cu alte plante medicinale si nu exclude medicamentele recomandate de catre medic, inclusiv citostaticele.


De ce este atat de important tratamentul naturist in boli atat de grave?
Studii serioase de laborator au dovedit ca brandusa, tataneasa, rostopasca, obligeana contin citostatice naturale. De asemenea, sunatoarea, galbenelele, coada soricelului contin provitamine si potentatoare care intervin in reglarea metabolismului si, astfel, favorizeaza vindecarea. Secretul consta in faptul ca plantele nu sunt monofactoriale, ci sunt complexe, asa cum sunt si bolile. Iata de ce se recomanda decoctul din mai multe plante. Fara a contesta rolul medicamentelor, trebuie sa vedem si neajunsurile pe care le creeaza, unele chiar majore. Cercetatorii au dovedit deja ca, in timp, antibioticele micsoreaza puterea de aparare a organismului. Afecteaza, deci, sistemul imunitar.


Toti purtam cancerul din crestet pana in talpi. Ce se recomanda oamenilor sanatosi?
Daca teoria genetica e cea adevarata, inseamna ca noi purtam cancerul din crestet pana-n talpi. Traim cu el in casa organismului nostru. Cancerul e un animal domestic. Important e sa nu-l provocam, sa nu activam aceste gene, evitand o viata dezordonata si, in general, toti factorii de risc, care dezechilibreaza metabolismul si, implicit, sistemul imunitar. E bine, apoi, sa tratam serios iritatiile cronice: gastritele, ulcerele, hemoroizii, ranile intravaginale etc. Neglijate, leziunile pot dezvolta forme galopante de cancer. Nu trebuie sa ne panicam, ci sa cunoastem. Constientizam, cat de cat, pericolul fumatului si al excesului de alcool, dar neglijam multiplele poluari la care suntem supusi. De pilda, neglijam efectul campurilor electromagnetice (inclusiv al celor electrocasnice) asupra enzimelor, ceea ce duce la dereglari majore ale activitatii cerebrale. Efectul exista si el poate fi probat pe mecanicii de locomotiva electrica, supusi in timpul cursei unei stari accentuate de somnolenta si oboseala.

Revenind la persoanele sanatoase, e bine sa spunem ca prevenirea cancerului incepe cu alimentatia (una bogata in vitamine si lipsita de antimetaboliti de sinteza, cum ar fi ingrasamintele chimice). Alimentele sunt si preventive si curative. Pentru a evita dezechilibre metabolice, trebuie sa mancam cat mai multe legume si fructe combinate (salate si ghiveciuri), sa fim atenti la mancare, sa evitam arsuri, afumaturi si uleiuri rafinate, sa urmam cure prelungi cu tarate, care contin intregul complex de vitamine B, plus alte microelemente importante. Bolile s-au diversificat enorm in ultimul timp si, in aceasta situatie, alimentatia trebuie sa fie pe masura. Ideal vorbind, ar trebui sa existe farmacii cu produse alimentare; cu standuri speciale pentru femei insarcinate, pentru copii sau batrani, pentru cei cu munca fizica si cei cu activitate intelectuala intensa etc. Lipsa sau deficitul unui singur element genereaza un intreg lant de erori metabolice. De pilda, in lipsa zincului nu se sintetizeaza poliaminele necesare in protectia celulelor sexuale (spermatozoizi si ovule). De aceea, in regiunile unde pamantul nu are suficient zinc au aparut mari probleme de natalitate. Se fac mari greseli in alimentatie, cum ar fi fierberea exagerata (oala-minune), prajelile si folosirea conservantilor industriali (hidrazida melica), a indulcitorilor tip aspartam etc.

Alte greseli si pericole apartin industriei, care ne ofera, de pilda, produse ce contin fluor - o substanta extrem de periculoasa, care inhiba metabolizarea glucozei si este implicata, printre altele, in mongolismul copiilor. Deloc inocenta este folosirea tacamurilor din inox, care a dus la cresterea de cobalt, nichel si aluminiu din organism, ceea ce poate explica - macar in parte - actuala crestere in inaltime a copiilor. Exemple de acest fel pot continua, dar mult mai important este sa se retina ca adevarata medicina trebuie sa combine medicamentele cu o particularizare a alimentatiei, axata in principal pe produse vegetale nepoluate si complexe vitaminice naturale.

© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa