Herniile cerebrale [Neurogeriatrie]

 
Informatii medicale despre herniile cerebrale

Prin hernie cerebrala intelegem o deplasare a masei substantei nervoase printr-un orificiu natural datorita unui proces expansiv intracranian care produce compresiune pe unele formatiuni nervoase cu importanta vitala.

Herniile cerebrale au un prognostic grav, deoarece aceste compresiuni se repercuteaza asupra trunchiului cerebral.


Cele mai importante hernii cerebrale sunt:

Hernia hipocampului sau conul de presiune temporal: se produce o herniere a gyrus-ului hipocampic al lobului temporal in spatiul care exista intre marginea libera a tentoriului si trunchiul cerebral.

Hernia transtentoriala a trunchiului cerebral, datorata hernierii nete a portiunii rostrale a trunchiului cerebral prin deschiderea tentoriului; aceasta hernie este insotita de torsiunea si compresiunea creierului mijlociu, de tumefierea considerabila a partii omolaterale a trunchiului cerebral, de deplasarea si comprimarea apeductului Sylvius, de hemoragie in trunchi, mai frecvent in portiunea rostrala; mai multe hemoragii se gasesc in jurul apeductului si in rafeul median. Leziunile sunt uneori atat de mici, incat nu se vad microscopic. Hemoragiile sunt venoase, in forma de benzi inguste, inconjurand venele congestionate si ocupand spatiile perivasculare, sau sunt libere in parenchimul nervos. Micile hemoragii perivenoase tind sa conflueze, dand nastere unor hemoragii mari.

Hernia de Gyrus cinguli, data de edemul cerebral unilateral, produce o deplasare a emisferei cerebrale de la linia mediana prin marginea libera a coasei imobile.

© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa