Prevenirea bolilor cardiovasculare

 
Prevenirea bolilor cardiovasculare

In stadiul actual de dezvoltare a cunostintelor medicale, multe boli cardiovasculare pot fi vindecate si in mod deosebit prevenite.


Ateroscleroza este o boala a arterelor datorata depunerilor grasimilor pe peretii lor, ducand la sclerozare. Ea apare mai ales la arterele inimii, a creierului, a rinichilor, a membrelor inferioare.


Localizarea cardiaca este cea mai frecventa si cea mai periculoasa. Peste 50% din decesele la grupa de varsta 50-60 de ani se datoreaza acestei boli iar majoritatea invaliditatilor si absentelor din productie, dupa 40-50 de ani, se datoresc aterosclerozei.


Ateroscleroza - conform conceptiilor moderne - este o boala generala, a carei cauza principala ar fi o tulburare de metabolizare a grasimilor provocata de factori externi (alimentatie bogata in grasimi, sedentarism accentuat, fumat) sau interni (ereditate, hipertensiune, obezitate, diabet, incordare nervoasa prelungita), ducand dupa mai multi ani la sclerozarea arterelor.


S-a dovedit ca procesul de depunere a grasimilor in peretele vascular poate incepe in copilarie. In cazul in care factorii enumerati mai sus, denumiti factori de risc, isi continua actiunea lor nociva, dupa 10-20 de ani apare boala propriu-zisa. Cand se adauga si tromboza (coagularea sangelui in vase) se produce astuparea vasului, luand nastere infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau insuficienta renala.


Punctul de plecare al masurilor de prevenire a bolii il constituie modul de viata - masurile igienice si dietetice.


Alimentatia rationala este mijlocul eficient de combatere a aterosclerozei. Se vor evita grasimile si dulciurile concentrate. Consumate in exces, ele duc la cresterea in greutate si aparitia diabetului. Cercetarile clinice au dovedit utilitatea unor diete rationale, sarace in grasimi si care nu depasesc necesarul zilnic de calorii.


Se recomanda produsele lactate ca fiind alimente complete cum ar fi laptele si branzeturile. Atentie la preparatele din lapte bogate in grasimi cum sunt untul, frisca, smantana. Legumele si fructele sunt utile sub toate formele. Orezul si painea, de preferinta integrala si grasimile vegetale (ulei de floarea soarelui sau soia) completeaza lista alimentelor permise. Si o regula importanta: indiferent de natura regimului, mancarea peste masura este un pericol pentru sanatate.


Hipertensiunea arteriala este o boala foarte frecventa. Se pot considera normale unele cresteri tensionale proportionale cu varsta. In mod normal T.A. creste sub influenta frigului, a efortului fizic, a durerii, a zgomotului, a enervarilor sau supararilor si scade sub influenta repausului, a somnului si in pozitie culcat.


Initial, hipertensiunea arteriala este o tulburare functionala, care cedeaza sub influenta repausului fizic sau psihic si al dietei. La abandonarea tratamentului apare insa destul de prompt o noua crestere a T.A., este faza de hipertensiune oscilanta. Daca nu se instituie un tratament corect, apar unele modificari organice ireversibile ale peretilor arteriolelor, care ingusteaza lumenul si, in acest caz, T.A. se fixeaza la valori ridicate de unde nu mai poate cobora usor.


H.T.A. mai poate apare secundar unei boli organice cunoscute, mai ales in cazul bolilor de rinichi sau bolilor glandelor cu secretie interna (hipofiza, suprarenala).


O cauza favorizanta o constituie ritmul de viata agitat, cu incordari nervoase repetate, fara repaus si la care se adauga consumul excesiv de tutun, agravat de sedentarism si de o alimentatie prea bogata in carne si sare.


Toate persoanele care au in familie cazuri de H.T.A. trebuie sa-si controleze lunar T.A. La acestia, ea poate creste la urcatul unei scari, la un efort intelectual etc. De asemenea tensiunea arteriala creste odata cu varsta, asa ca dupa 40 de ani este bine sa fie controlata de 2 ori pe an. Cei care au suferit de o boala de rinichi trebuie s-o controleze lunar, cel putin timp de un an.


Persoanele obeze isi vor controla mai frecvent T.A. deoarece intre acestea si surplusul de greutate este o stransa legatura. Femeile care in timpul unei sarcini prezinta o crestere tensionala, vor controla T.A. si dupa nastere.


In tratamentul H.T.A., organizarea unui regim de viata rational are o importanta deosebita. Nu trebuie uitat ca se impune o alimentatie fara sare, alaturi de un program zilnic de munca fara enervari si emotii, evitandu-se surmenajul intelectual.


Dictionar
T.A. - Tensiune arteriala
H.T.A. - Hipertensiune arteriala


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa