Prevenirea bolilor venerice: sfaturi si recomandari

 
Prevenirea bolilor venerice: sfaturi si recomandari

Bolile venerice sunt boli transmisibile care se iau, in majoritatea cazurilor, pe calea raporturilor sexuale. Termenul de boli venerice este folosit pentru urmatoarele patru afectiuni: sifilisul, blenoragia, sancrul moale si limfogranulomatoza inghinala.


Cazurile de contaminare prin intermediul paharului, a lingurii, a pieptenului sau prin lenjerie sunt extrem de rare si asta pentru motivul ca microbii care provoaca aceste imbolnaviri sunt putin rezistenti in mediul extern. Ei sunt distrusi cu multa usurinta de substante antiseptice (sapun, alcool etc). Primele semne de boala in aceste imbolnaviri par lipsite de importanta si gravitate. In blenoragie, usturimile in momentul urinarii, urmate de o mica scurgere galben-verzuie, sunt simptome pentru care trebuie sa ne adresam medicului. In cazul sifilisului, apare o mica ulceratie la cca. 3 saptamani din momentul infectarii, care este tare la pipait si nedureroasa.


Amandoua aceste imbolnaviri si mai ales sifilisul, daca nu sunt tratate, au urmari foarte grave. Asa, de exemplu, blenoragia netratata la barbat duce la sterilitate sau impotenta sexuala. La femeie, infectia gonococica trece in uter si anexe cu tot cortegiul de neplaceri ce urmeaza, inclusiv sterilitatea. In cazul sifilisului, boala ataca treptat si alte organe, ducand la distrugeri ireparabile. Dupa trecerea unei perioade de 6 saptamani de la imbolnavire prezenta infectiei in organism poate fi pusa in evidenta prin analiza sangelui (numita reactia Wassermann) care devine pozitiva. In ultima faza este atacat sistemul nervos, aparand paralizia generala.


In cadrul masurilor de prevenire a acestor imbolnaviri sunt importante masurile colective, folosite de serviciile sanitare si masurile individuale, pe care fiecare are datoria sa le cunoasca si sa le aplice.


In scopul descoperirii acestor imbolnaviri, in cadrul masurilor colective, se fac o serie de examinari si analize care sunt cuprinse sub numele de supraveghere epidemiologica a populatiei. Asa sunt examenele la incadrarea in munca, examenul medical prenuptial, examenul gravidelor, examenul la admiterea in scoli si facultati, ocazii cand se fac si analize serologice pentru depistarea sifilisului. Personalul de deservire din unitatile de alimentatie publica si cel din crese si camine de copii este supus unui asemenea control de doua ori pe an.


Un alt aspect al profilaxiei este lupta in focare de boli venerice, sa descopere persoanele care nu s-au prezentat din proprie initiativa la medic. In fiecare caz de boala se face ancheta epidemiologica pentru a descoperi persoanele care au avut raporturi sexuale dupa momentul imbolnavirii si pana la inceputul tratamentului.


Cea mai mare greutate in timpul anchetei epidemiologice se refera la faptul ca unii bolnavi nu pot da relatii asupra persoanelor cu care au avut contact, necunoscandu-le numele, adresa sau locul de munca. Iata de ce este bine sa se evite raporturile sexuale cu persoanele straine, intamplator intalnite si care accepta astfel de raporturi. Asemenea femei sau barbati trec cu usurinta de la un partener la altul si de cele mai multe ori sunt purtatori ai unei infectii sifilitice.


Cea mai simpla masura individuala este spalarea cu apa si sapun a organelor genitale dupa contactul sexual. Sapunul este un dezinfectant si poate feri de imbolnavire.


Fiecare tanar sau tanara care are o viata sexuala inainte de casatorie este necesar sa foloseasca substante dezinfectante. Se recomanda sa se urineze imediat dupa raportul sexual. O protectie asigura si folosirea prezervativului. Este necesar totodata sa se evite folosirea in comun a unor obiecte care nu au fost spalate si dezinfectate (pahare, cani, linguri, chiloti de gimnastica etc).


Prin urmare, la aparitia unui semn cat de inofensiv in zona organelor genitale, se impune prezentarea imediata la medic si respectarea cu strictete a tratamentului impus de acesta.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa