Sa ne ferim de accidente!

 
Sa ne ferim de accidente! Informatii utile

Se stie ca cei mici sunt interesati de tot ce este in jurul lor si cea mai mare placere o au cand ating obiectele si mai ales cand le gusta sau le duc la gura. Copilul nu-si da seama de pericol si de aceea se pot intampla grave accidente.


Copilul nu stie ca apa clocotita sau focul il poate arde sau ca un cutit il poate taia. Poate pasi peste balcon fara sa-si dea seama ca e la inaltime. Copiii sunt cei care se intoxica cu medicamente, cu detergenti, cu soda caustica, daca acestea sunt la indemana lor.


Arsurile sunt cele mai frecvente accidente care se pot intampla copiilor. De aceea nu lasati chibriturile la indemana lor. Nici o priza sa nu fie neprotejata si nici un copil sa nu aiba la dispozitie obiecte pe care sa le poate inghiti si cu care se poate ineca.


In caz de intoxicatie nu dati nimic de baut copilului ci determinati-l sa vomite pana la venirea medicului. In caz de accidente prin arsuri, nu dezbracati copilul, ci transportati-l la spital invelit intr-un cearsaf curat.


Dar nu numai copiii se pot accidenta. Si adultii trebuie sa fie foarte atenti cand merg pe strada, cand traverseaza, ori cand se urca in mijloacele de transport. Cei care nu vad vor pune la capatul bastonului un dop de cauciuc ca sa nu alunece.


Se pot intampla accidente fie ca scarile sunt degradate, pardoseala e umeda, parchetul e prea lustruit ori stratul de zapada e acoperit de gheata si talpa incaltamintei a alunecat, provocand o cadere, care poate avea drept consecinta fracturi ori luxatii.


In camere nu miscati obiectele de la locul lor, pentru ca v-ati obisnuit cu anumite spatii libere si va puteti orienta mai usor. In cazul ca simtiti miros de gaz, nu aprindeti chibriturile, ci deschideti larg ferestrele. Nu folositi lampi cu petrol, daca in casa nu e nimeni sa va ajute. Nu turnati petrol sau benzina peste carbunii aprinsi, pentru ca se pot produce grave accidente.


Daca doriti sa spalati hainele cu neofalina, deschideti ferestrele ori iesiti afara. Materialele sintetice cand se freaca pot produce scantei si neofalina se aprinde.


Cand  prajiti cartofi sau ceapa, aveti grija sa uscati legumele inainte de a le pune in cratita, sa nu aiba apa, deoarece amestecul cu ulei si apa improasca uleiul fierbinte. Cand nu aveti pe cineva care sa va ajute, nu folositi vasele cu presiune, caci se pot intampla accidente. Atentie la schimbarea becurilor arse, deoarece se pot produce electrocutari din cauza duliilor defecte, carora le lipseste inelul de portelan care protejeaza. Asigurati-va cand plecati de acasa ca ati inchis curentul electric si gazul metan. Ori de cate ori calcati rufe, nu stati cu picioarele pe ciment, ci pe un gratar de lemn ori pe un covor. Renuntati la obiceiul de a incerca daca masina de calcat este incinsa, atingand-o cu degetul umezit, pentru ca prin pielea uda trece mai usor curentul electric si se mareste riscul de electrocutare.


Nu folositi aspiratoarele in camerele in care ati curatat parchetul cu petrosin, pentru ca motorul aspiratorului poate provoca scantei si explozii. Fiti atenti cu tigarile, sa nu le uitati aprinse in diferite locuri. In timpul furtunii, cand sunt descarcari electrice, nu lasati in priza aparate tv, radio si deconectati antenele acestor aparate. De asemenea, usile, ferestrele, usile de la sobe trebuie sa fie inchise.


Cei care nu vad si au in casa sticle cu diverse medicamente, sa cresteze dopurile pentru a le recunoaste si diferentia. Pe sticlele in care sunt diferite substante se pot lipi mai multe benzi de leucoplast si prin pipait pot fi recunoscute. Aruncati orice medicament fara ambalaj si pe care nu-l recunoasteti.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa