Varsta a treia: informatii, sfaturi si recomandari

 
Varsta a treia: informatii, sfaturi si recomandari

Fiecare om are un ritm propriu al imbatranirii iar varsta biologica nu se suprapune totdeauna cu varsta cronologica. Activitatea intelectuala se poate mentine si dupa 70 de ani, iar in jurul varstei de 40 de ani scad posibilitatile efortului fizic, iar la 60 ani regreseaza unele responsabilitati si obligatii sociale.


Modificarile fiziologice, morfologice, psihice si sociale, impart existenta umana in mai multe etape: copilarie, pubertate, adolescenta, perioada activa a vietii de adult si batranetea, care nu sunt identice la toate persoanele de aceeasi varsta, pentru ca viata biologica inseamna starea arterelor si a creierului. Creierul are miliarde de celule nervoase (neuroni) si dupa adolescente aceste celule incep sa dispara fara sa se refaca, in asa fel ca dupa 40 ani, zilnic, se distrug 10.000 neuroni, ceea ce face sa apara unele simptome ale imbatranirii. Inima si sistemul vascular au un randament de 100% la 30 ani, de 85% la 50 ani si de 65-70% la 70-75 ani.


Prin progresele profilaxiei si terapeuticii, omul ar putea trai 100 ani si chiar mai mult. Asa cum confirma cercetarile omul cu un regim rational de viata poate trai de 5-6 ori mai mult decat perioada de crestere (20-25 ani).


Longevivii din delta Dunarii si muntii Vrancei, care sunt agricultori, gradinari, vanatori, pescari, marinari etc. confirma ca aerul curat, viata fara stresuri, mancarea simpla, echilibrata, prelungeste viata.


Alimentatia echilibrata amana batranetea. Sunt suficiente 2200 calorii pentru femei si 2500 pentru barbatii peste 60 ani. Branza, ouale si mai rar carnea pot asigura proteine necesare, fara grasimi sau dulciuri in exces. Legumele si fructele contin si vitamine care intarzie procesul de imbatranire. Eliminati sarea din consum si reduceti lichidele, care sa nu depaseasca 1,5 l in 24 ore. Se poate consuma 0,500 l lapte, ceai de musetel dupa masa de pranz si ceai de menta seara, iar mesele sa fie luate la ore fixe, 4-5 pe zi, cu meniuri variate si atractive. Renuntarea la tutun, alcool si cafea devine o obligatie.


Activitatea fizica si miscarea prelungesc viata, pentru ca nu lasa corpul sa se ingrase, intretin elasticitatea arterelor, maresc debitul respirator, mentin elasticitatea discurilor intre vertebre si a articulatiilor, fortificand musculatura intregului organism.


Munca echilibrata, odihna si miscarea, cu somn suficient si alimentatie rationala constituie regimul de viata necesar unui organism ca sa-si mentina sanatatea si sa traiasca pana la adanci batranete.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa