Infertilitate: sporiti-va sansele de a avea copii!

 
Infertilitate: sporiti-va sansele de a avea copii!

Aproximativ 15% dintre cuplurile din Romania semnaleaza absenta sarcinii dupa un an sau doi de convietuire, perioada in care partenerii au avut relatii sexuale consecvente (fireste inclusiv in etapele de ovulatie si fara folosirea mijloacelor contraceptive). Cauzele dificultatilor privind conceptia sunt multiple, pentru stabilirea exacta a problemei trebuie efectuate examene clinice si de laborator atat de catre femeie, cat si de catre barbat (analize hormonale, spermograma calitativa si cantitativa, radiografia aparatului genital, biopsia testiculara), chiar si asa, intr-un caz din zece, pricina ramanand un mister. Desi extrem de rara, nu se poate exclude nici intoleranta vaginala la sperma.


De ceva vreme, un element suplimentar incriminat este modul de viata extrem de alert, dominat de stres, ritmul de munca aproape infernal pe care majoritatea familiilor tinere sunt obligate sa-l adopte pentru a realiza ceva din punct de vedere material. De asemenea, tot mai multe femei aleg sa devina mame la varste la care fertilitatea incepe sa cunoasca un declin natural, adica dupa 35-40 de ani. In ce-i priveste pe barbati, este de necontestat impactul negativ al perturbatorilor endocrinieni asupra calitatii spermei. In functie de factorii determinanti, pe care numai un specialist in domeniu ii poate determina cu precizie, se alege tratamentul potrivit.


Uneori insa, terapiile alopate specifice sunt constrangatoare, costisitoare sau chiar periculoase, mai ales daca sunt efectuate repetat (de exemplu, fecundarile in vitro, ce implica stimularea ovariana medicamentoasa, proces care creste riscul dezvoltarii unor forme de cancer). E bine de stiut ca, pentru dinamizarea capacitatii de procreare, in anumite situatii se dovedesc utile si unele forme de medicina complementara, la care se poate recurge inainte de a apela la metodele de fertilizare clasice.


Sfaturi practice:

  • Faceti cat mai des dragoste. Pentru a avea un copil, frecventa raporturilor sexuale este, fara indoiala, primordiala. Mai ales in perioada ovulatiei, adica intre zilele 11 si 16 ale ciclului (estimat la 28 de zile la femeile care au menstruatie regulata). Se recomanda ca in acest interval sa se efectueze un raport la o zi, maximum doua distanta. In cazul unui ciclu neregulat, care dureaza mai multe zile sau, dimpotriva, mai putine, trebuie prelungita perioada propice. Nici o pozitie sexuala nu este mai favorabila ca alta. Trebuie in schimb evitate penetrarile dureroase, susceptibile de a provoca o contractie a uterului.
  • Mergeti la un consult de specialitate. Daca aveti mai putin de 35 de ani si asteptati de peste un an sa ramaneti insarcinata, se impune vizita la un ginecolog. Daca ati trecut de aceasta varsta, consultul se impune dupa numai o jumatate de an de incercari nereusite. Fertilitatea devine aproape nula dupa 45 de ani.
  • Renuntati la fumat. Cu cat fumati mai mult si de o perioada de timp mai indelungata, cu atat riscul de infertilitate creste. Acest viciu are efecte negative deopotriva asupra ovocitelor si spermatozoizilor, de aceea se recomanda viitorilor parinti sa renunte la tigari cu cel putin trei luni inainte de a trece la conceptie, perioada necesara organismului pentru a se detoxifica. Substituentii de nicotina pot fi utilizati fara probleme in acest interval.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa