Anatomia si histologia pielii: Embriologie

 
Anatomia  si  histologia  pielii: Embriologie

Embriologie.
Tegumentul ia nastere din cele doua componente embrionare:
- foita ectodermica din care se dezvolta epidermul si anexele;
- foita mezodermica precursoare a dermului.


Epidermul se dezvolta din luna a 2-a de viata intrauterina, structura sa devenind completa in lunile 7 si 8 ale sarcinii. Melanocitele iau nastere din melanoblastii crestei neurale, migreaza in derm si apoi ajung in epiderm dupa 11-12 saptamani. Ajunse in epiderm dobandesc proprietati melanogene cu dezvoltarea unui aparat enzimatic specific in jurul lunii 5.


In derm sunt prezente la inceput celule mezenchimale nediferentiate, structurate pe de o parte in sistemul fibrilar, iar pe de alta parte in elemente celulare, in ordinea aparitiei fiind histiocitii si fibrocitii iar ulterior mastocitele.


Anexele pielii se dezvolta intre lunile 3 si 5, aparatul pilo-sebaceu fiind reprezentat la inceput de germenele folicular care contine un strat germinativ, ulterior aparand papila foliculara si bulbul, iar in final firul de par care devine aparent in luna 5.


Glandele sudoripare si sebacee apar cu incepere din luna 4, primele dintr-un mugure epidermic care se infunda in derm, celelalte din portiunea laterala a mugurelui folicular.

Prof. univ. dr. Alexandru Oanta


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa