Ridichea neagra: o comoara terapeutica peste iarna

 
Ridichea neagra: o comoara terapeutica peste iarna

Recoltata premergator ingheturilor hibernale, cu gust picant, intepator, dar totodata racoritor, extrem de revigorant, ridichea neagra se numara printre putinele vegetale proaspete de care ne putem bucura pe parcursul anotimpului rece. Includeti-o cat mai des in alimentatie, deoarece furnizeaza elemente (vitaminele C, B1 si B2, magneziu, fier, calciu, iod etc.) ce fac din ea un adevarat campion al sanatatii. Fie ca tusiti (datorita substantelor sulfurate, fluidizeaza secretiile bronsice) ori ca aveti probleme cu bila, fie ca va supara ficatul sau ca suferiti de artroza, veti gasi in aceasta vegetala un aliat de incredere.


Un remediu neintrecut in afectiunile biliare si digestive

Vitaminele si mineralele din compozitie nu doar ca elibereaza ficatul de toxinele acumulate, dar dreneaza colecistul, crescand cantitatea si fluiditatea bilei. In plus, ridichea neagra optimizeaza activitatea intestinala si stomacala. Iata de ce este deseori recomandata pentru a atenua colicile stomacale, migrenele cu origine hepatica, icterul, colecistitele, dischinezia si litiaza biliara, atonia digestiva. In plus, continutul bogat in fibre si apa face ca ridichea neagra sa favorizeze tranzitul intestinal, prevenind constipatia si consecintele exceselor alimentare.

Pentru a beneficia de toate aceste calitati, o puteti consuma cruda, sub forma de salata ori de suc, sau de extract standardizat, de la farmacie. (Dr. Veronica VALCU, Galati)


Antitusiv de exceptie

Aveti nevoie de un exemplar mai mare, hrean ras si un borcanel cu miere de tei (sa fie curata, cumparata de la apicultori). Se cobeste ridichea, scotandu-se cam o treime din miez. In golul format puneti ingredientele in parti egale, cat sa se umple si lasati pana a doua zi, cand intr-un pahar scurgeti siropul format. Daca va grabiti, bagati bulbul la cuptor pentru o jumatate de ora. In caz de tuse productiva rebela, luati cate patru linguri de astfel de remediu pe zi, pana la vindecare. Daca s-au asociat si dureri de piept, luati cate doua lingurite de cinci-sase ori pe zi.

Contra tuberculozei. Ridichea se da pe razatoare, se amesteca cu morcov ras si putin zahar candel zdrobit, se pune in apa si se lasa sa se plamadeasca o zi. Se bea lichidul strecurat, mai multe zile la rand. (Ilie PARVU, Iasi)


Contra artrozei, incercati maceratul in vin

Se rade fin o ridiche neagra, mare, necuratata de coaja (doar spalata bine inainte cu o pere aspra). Se lasa acest piure la macerat intr-un litru de vin alb, sec, de calitate superioara, timp de doua saptamani. Se agita sticla in fiecare zi. Dupa acest interval, se filtreaza si se depoziteaza la rece. In fiecare dimineata, pe nemancate, se bea cate un pahar din acest preparat. Cura se poate relua de trei ori pe an. Se recomanda cure de cate trei saptamani, de cel putin trei-patru ori pe an. (Dan COSTEA, Vaslui)


Mi-am revenit cu un simplu sirop

Preparat pe baza de ridiche neagra, care se recomanda in tratarea bolilor hepatice si ale cailor respiratorii. Se pun Intr-un vas ceramic straturi succesive de ridiche neagra, curatata si taiata felii si zahar brun. Se lasa la macerat doua zile, rastimp in care se formeaza un sirop, din care se inghit cate sase linguri pe zi. (Radu TRUFASU, Fagaras)


Elixirul ficatului sanatos

Tratament cu suc de ridiche neagra pentru hepatita cronica. Cu ajutorul storcatorului electric extrag cam o cana de zeama pe care o combin cu suc de morcovi, pastarnac si patrunjel,. Beau cocteilul pe parcursul unei zile. Acest remediu la indemana oricui este indicat si celor care prezinta calculi biliari de mici dimensiuni, ce se pot topi si elimina mai usor, insa cantitatea de suc de ridiche neagra (care se bea simplu) se creste progresiv, pornindu-se de la 100 ml si ajungandu-se, dupa sase saptamani, la 400 ml pe zi. (Sanda FILIMON, Medias)

Remedii naturiste nr. 2 (94)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa