Auriculoterapia, eficienta in tratarea depresiei

 
Auriculoterapia, eficienta in tratarea depresiei

O data cu zilele mohorate de toamna, reapare la orizont si spectrul depresiei sezoniere. O modalitate blanda de a va recapata buna dispozitie, pofta de viata, de a stavili valul de tristete este reprezentata de auriculoterapie.

Auriculoterapia, intocmai ca presopunctura, a derivat din stravechea arta asiatica a tamaduirii cu ace, dar are la baza si concepte desprinse din principiile medicinei traditionale franceze. Fundamentele stiintifice au fost stabilite de catre medicul lyonez Paul Nogier, in jurul anilor 1950-1953, care a decelat trei microsisteme pe suprafata corpului uman, cele mai reprezentative din perspectiva acupuncturii. Acestea ar fi situate la nivelul fetei, al coloanei vertebrale si, cel mai important, cum probabil banuiati, al urechii. Mai intai, facand o analogie intre pavilionul auricular si un fetus pozitionat cu capul in jos (lobul corespunde capului; conca, zona depresionara mediana, reflecta abdomenul; bordura externa este ilustrarea sirei spinarii...), Nogier a identificat 30 de puncte esentiale. Ulterior, a mai cartografiat alte zeci de noduri energetice secundare.

Inedita metoda terapeutica, primita initial cu destula reticenta de publicul larg, a capatat popularitate in lumea occidentala in special dupa ce rezultatele pozitive din punct de vedere functional au fost confirmate prin intermediul imageriei medicale moderne (examene radiologice, cu ultrasunete si prin rezonanta magnetica nucleara), dupa ce psihologi si psihiatri cu notorietate au atestat ca pacienti certificati anterior ca hiperemotivi, ca avand insomnie cronica, stres patologic, stari pregnante de anxietate, sindrom depresiv, fobii, crize de irascibilitate s.a.m.d. au cunoscut ameliorari substantiale dupa ce au ales sa apeleze la auriculoterapie.


Alternativa neriscanta la antidepresive

Auriculoterapia permite adesea incetarea tratamentelor antidepresive clasice, bazate pe administrarea de medicamente cu efect psihotrop, despre care se stie ca pot cauza adictie si ca pot avea efecte adverse dintre cele mai variate. Cateva sedinte pot fi salutare, dar, la fel de bine, dat fiind faptul ca nu toti pacientii raspund la fel la o terapie sau alta, pot exista cazuri in care rezultatele benefice sa nu apara. Desigur, vointa si determinarea bolnavului joaca un rol foarte important in reusita.


In ce consta?

Inainte de orice, pentru auriculoterapeut este foarte important istoricul pacientului. De altfel, prima sedinta consta intr-o adevarata ancheta medicala (intrebarile au scopul de a determina care sunt cauzele esentiale ce au dus la alterarea starii de sanatate, circumstantele in care s-a declasat anarhia fluxurilor vitale), dar sunt vizate deopotriva aspecte generale ale vietii suferindului. Apoi, practicianul - prin intermediul unui voltmetru cu care atinge zonele situate pe suprafata urechii care corespund organelor sau sistemelor susceptibil afectate - descopera locatiile exacte ale dezechilibrelor energetice. Asupra punctelor in care detectorul electric a indicat valori mici se actioneaza ulterior, prin introducerea unor ace sterile fine. In anumite situatii, se preteaza folosirea unor astfel de accesorii tip piuneza, care raman infipte pana cand tensiunile care au provocat destabilizarea fiziologica se estompeaza marcant (perioada se poate prelungi pana la patru-cinci zile). Mai nou, unii practicieni recurg la stimularea prin intermediul razelor laser ori cu ajutorul unor micro-crampoane fixate cu un adeziv si lasate sa exercite presiune cateva zile. Pentru potentarea rezultatelor pozitive, metoda se poate asocia cu acupunctura clasica, cu presopunctura, cu reflexoterapia, cu masajul terapeutic (doar cu degetele si/sau folosind instrumente specifice), sedintele putand fi alternative.


Clipa intepaturii - momentul adevarului

La debutul primei consultatii, pacientul este incurajat sa evoce problemele ce au legatura cu simptomele pe care le resimte, insa nu intotdeauna poate fi elocvent. Asa cum s-a constatat in numeroase cazuri, este foarte posibil ca, simultan contactului dintre varful acului si punctul energetic care trebuie stimulat, subiectul sa lanseze, in mod neasteptat pentru el, o informatie capitala, pe care niciodata nu a suspectat-o ca fiind o cauza a starii sale de rau. Unii amintesc de relatia tensionata pe care o au cu parintii, cu soacra sau cu partenerul de viata, altii constientizeaza ca prezinta deviatii sexuale, altii rememoreaza cu claritate scene traumatizante petrecute in copilarie si aparent uitate, altii isi recunosc greseli cu consecinte mai mult sau mai putin importante, pe care au incercat sa la ingroape in subconstient... Intr-o fractiune de secunda, lucrurile capata o alta perspectiva, are loc o descarcare pozitiva, trecandu-se din planul fiziologic in cel emotional. Unii izbucnesc in plans, reactie care constituie o alta forma de descatusare. Astfel de manifestari sunt semnul fara echivoc al eficacitatii terapiei.


Un truc de ajutor

Cand problema psihica este mai grava, cand contextul aparitiei ei este neclar, practicianul poate recomanda bolnavului sa noteze intr-un carnet lucrurile la care s-a gandit atat pe parcursul tratamentului, cat si imediat dupa aceea. Astfel, pacientul constientizeaza cu adevarat ce anume ii creeaza disconfort mental si adesea se poate mobiliza suficient pentru a face schimbarile necesare (de pilda, sa puna capat unei relatii tensionate, sa-si schimbe profesia, daca este prea stresanta, sa-si gaseasca o noua ocupatie pentru a depasi un moment dramatic etc.).


Rezultatele apar rapid

In general, efectele benefice ale auriculoterapiei se constata dupa maximum doua-trei sedinte. Astfel, se poate afla relativ repede daca metoda da sau nu rezultate. Pentru ca evaluarea sa fie clara, pacientul va estima consecvent intensitatea simptomelor pe care le resimte la anumite momente, ajutandu-se in acest scop de un grafic. Daca manifestarile dispar sau se stabilizeaza la un nivel redus constant dupa una sau doua sedinte, tratamentul se incheie. Daca se constata recidivarea, e nevoie de o noua interventie a practicianului. Constituie ocazia perfecta de a afla daca nu cumva este nevoie, in paralel, si de suportul unui psiholog.


Calmare prin eliberarea de endorfine

Peste 70% dintre pacienti raspund pozitiv la auriculoterapie, potrivit statisticilor peste 400 de afectiuni putand fi ameliorate prin aceasta metoda. Procedura are in special rol analgezic (se preteaza mai ales in caz de migrene, contracturi musculare, dureri de spate, menstruale, provocate de sinuzita, sindromul intestinului iritabil etc.) si detensionant mental (depresie, anxietate, stres cumulativ, fobii...), deoarece determina eliberarea masiva de endorfine, hormoni recunoscuti pentru capacitatea analgezic-euforizanta.


O metoda eficienta contra...

... durerilor acute (migrena, nevralgie dentara, sciatica, cervicalgie, colita);
... tulburarilor psihice, motorii si circulatorii;
... rinitelor cronice, faringitelor si laringitelor;
... hipertensiunii, anginei pectorale, insuficientei cardiace (nu si in boli de inima majore);
... astmului bronsic si alergiilor respiratorii (nu in faza acuta, ci numai intre crize);
... durerilor cronice (zona zoster, neuropatie, metastaze osoase);
... efectelor secundare ale chimioterapiei;
... simptomelor de sevraj tabagic, alcoolic, medicamentos;
... bolilor dermatologice (eczeme, psoriazis);
... tulburarilor legate de stres (insomnie, oboseala, gastralgie, reflux esofagian acid, constipatie).

Medicina naturista nr. 10 (158)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa