Cancerul ficatului

 
Cancerul ficatului

Cancerul ficatului (hepatic) este relativ rar si este de 4 ori mai frecvent la barbati decat la femei. Se intalneste mai des peste varsta de 50 de ani.

Cancerul hepatic poate fi primitiv si secundar.

a) Cancerul hepatic primitiv este de o etiologie de asemenea necunoscuta. Dezvoltarea pe fondul unei ciroze sau printr-o actiune iritanta de durata, ca si alti factori asemanatori invocati, nu pot sa explice aparitia si evolutia bolii. Daca din punct de vedere morfologic se poate prezenta sub mai multe forme (cancer masiv, cancer nodular — cu formatiuni multiple — sau de adenocancer cu ciroza), din punct de vedere clinic, cancerul ficatului are o simptomatologie comuna.

Asa, de exemplu, boala, pe langa diferite tulburari dispeptice (balonari, greturi, inapetenta pentru anumite mancaruri), se poate prezenta mai rar si mai tarziu cu usoara diaree, uneori icter si eventual o stare subfebrila. Cel mai important semn al bolii il reprezinta insa marirea de volum a ficatului (hepatomegalia) care in toate formele poate ajunge la dimensiuni foarte mari. In adenocancerul cu ciroza, apar in plus ascita si icterul.


Diagnostic

Diagnosticul bolii este destul de dificil, singurul semn obiectiv mai important fiind hepatomegalia. De aceea, in scop de diagnostic se apeleaza la laparoscopie cu punctie biopsie dirijata si examen scintigrafic.


Tratament

Tratamentul chirurgical este indicat numai in formele localizate. Medicamentos, nu se pot, practic, folosi decat sedative si calmante.

b) Cancerul hepatic secundar (metastatic) este mai frecvent decat cel primitiv, fiind determinat de metastaze care provin secundar din cancerul altor organe. Astfel, asemenea metastaze hepatice pot fi determinate de cancerul primitiv al esofagului, al stomacului, al veziculei biliare sau al colonului. Unele metastaze hepatice isi pot avea originea in cancerele primitive pulmonare, genito-urinare sau chiar mamare.

In cazul unor asemenea metastaze hepatice, odata cu o stare generala alterata a bolnavului, se poate constata un ficat marit de volum, dur si cu nodozitati. Icterul, durerile si o usoara ascita, sunt mai frecvente in cancerul secundar decat in cel primitiv (primar).


Diagnostic si tratament

Diagnosticul si tratamentul se fac dupa aceleasi criterii ca si in cancerul primitiv hepatic.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa