Cancerul veziculei biliare si al cailor biliare

 
Cancerul veziculei biliare si al cailor biliare

a) Cancerul veziculei biliare, mai frecvent la femei decat la barbati, este in general destul de rar, urmand ca frecventa dupa cel al stomacului, rectului, esofagului sau colonului.

Simptomatologia necaracteristica (dureri, balonari, greturi, pierderi in greutate etc.) face ca boala sa fie adeseori diagnosticata numai in cursul unei interventii pe abdomen, sau la necropsie. Cancerul veziculei biliare este destul de frecvent asociat cu o colecistita calculoasa, ceea ce pune in discutie rolul de stare precanceroasa al acesteia.

b) Cancerul coledocian este dat de un cancer care e fixat pe canalul coledoc. Boala se insoteste in aceasta localizare de un icter intens si constant. In acelasi timp bolnavii se plang de dureri in hipocondrul drept, balonari, pierderi ponderale insemnate.

c) Cancerul ampulei Vater este ceva mai frecvent decat cancerul coledocian, se intalneste mai des la barbati decat la femei si intr-o incidenta mai mare intre 40 si 70 de ani. Icterul este mai putin intens si constant decat icterul din cancerul coledocian. Metastazele pe care le determina sunt mai frecvent hepatice, desi au fost semnalate metastaze si in alte organe.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa