Cistita cu Candida albicans

 
Cistita cu Candida albicans

Aparatul urinar poate fi infectat cu levuri din speciile Candida. In mod normal, aceste levuri pot fi gasite in cavitatea bucala, caile respiratorii superioare, vagin si tubul digestiv. Ele devin patogene in momentul in care se rupe echilibrul ecologic cu germenii saprofiti coexistenti sau cu fortele de aparare slabite ale organismului (stari de boala sau de debilitate a organismului, tratamente indelungate cu antibiotice, mai ales tetraciclina, casexia etc).

Infectia vezicii urinare se face rar pe cale sanguina, mai frecvent pe cale uretrala. La barbat, originea infectiei este veneriana si cistita este precedata de o uretrita. La femeie, focarul septic este constituit de o vaginita cu Candida, care constituie punctul de plecare al uretritei si apoi al cistitei.


Manifestare

Manifestarile cistitei cu Candida sunt cele comune oricarei cistite: polachiurie, durere si piurie. Diagnosticul se stabileste prin punerea in evidenta, la examenul urinei, de micelii de Candida albicans. Uneori sunt prezenti si alti germeni patogeni.


Tratament

Tratamentul cuprinde doua obiective: al cistitei si al originii infectiei (vaginita, la femeie, iar la barbat, al originii veneriene, pentru a evita o reinsamantare pe aceeasi cale). Trebuie suspendata sau evitata antibioterapia, inlocuindu-se cu chimioterapia. De asemenea, trebuie tratat si un eventual diabet zaharat coexistent. Fortele normale de aparare ale organismului trebuie stimulate prin vitaminoterapie si prin evitarea oboselii. Se folosesc, specific, tratamentul cu antifungice (stamicina, micostatin etc) si alcalinizarea secretiilor organismului, prin regim alimentar si administrarea de medicamente (bicarbonat si citrat de sodiu). Alcalinitatea constituie un mediu defavorabil dezvoltarii candidozei. Alimentele care alcalinizeaza organismul sunt: fructele, legumele si laptele. Impotriva vaginitei cu Candida, alaturi de medicamentele antifungice, se folosesc si spalaturile vaginale cu bicarbonat de sodiu. Intregul tratament al cistitei cu Candida se face sub control medical si in acelasi timp, de catre ambii parteneri, pentru a evita reinfectia.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa