Cistopatia psihosomatica

 
Fara imagine

Sunt cazuri in care polachiuria, durerile la urinare si durerea vezicala nu au nici o explicatie organica. In aceste cazuri, infectia nu se gaseste, ca de altfel nici o evidenta patologica cunoscuta. Toate aceste cazuri au fost incadrate in cistopatia psihosomatica.

Frica de boli venerice, preocupari intense asupra vietii sexuale pot cauza simptomele de mai sus, la ambele sexe. Uneori, simptomele urinare de mai sus se intalnesc in scoli, mai ales la fete, cand una dintre colege a avut o veritabila cistita si cand, povestind suferinta, auditoriul incepe sa fie atent si sa se concentreze asupra functiei urinare. Daca semnele de infectie lipsesc, dar sunt prezente celelalte simptome de cistita, fara a gasi vreo cauza obiectiva ca sa le explice, diagnosticul de cistopatie psihosomatica se impune.

Cercetarile evidentiaza, totdeauna, o stransa legatura a acestor simptome cu o tensiune nervoasa manifestata de pacient. Fenomenele se accentueaza in toate momentele emotionale, legate de viata de familie sau de profesie, uneori de un spectacol cinematografic sau de teatru. Sunt indivizi care in cursul saptamanii de lucru prezinta polachiurie (teama de a intarzia la serviciu, de a nu face fata sarcinilor etc), dar aceasta tensiune nervoasa dispare, impreuna cu manifestarile urinare, in zilele de repaus sau in concediu.


Tratament

Tratamentul, in aceste cazuri, este numai psihic si rolul medicului consta, mai ales, in a linisti pacientul asupra simptomelor pe care le manifesta si pe cat posibil in a scoate individul din conjunctura care-i creeaza tensiunea nervoasa.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa