Colonul iritabil

 
Colonul iritabil

Colonul iritabil sau colita muco-membranoasa este o afectiune a intestinului gros, care consta din tulburari motorii si secretorii, fara leziuni parietale (de perete intestinal).


Cauza

Cauza acestei boli nefiind cunoscuta, sunt mai mult suspectati anumiti factori alergici si neuro-psihici.

Din punct de vedere clinic, boala se caracterizeaza printr-o constipatie rebela, insotita de balonari si de dureri abdominale difuze. Odata cu scaunele dure de constipatie, bolnavii elimina si cantitati mari de mucus, care pot lua aspectul unor false membrane. Destul de des, mai ales dupa purgativele, pe care le folosesc in exces bolnavii, scaunele pot deveni moi, semilichide („false diaree“). La palparea abdomenului medicul poate semnala un colon descendent mai dureros si cu aspect de „coarda“.

La examenul radiologic facut in scop de diagnostic colonul descendent apare spastic si cu un diametru ingustat, iar irigoscopia pune in evidenta spasme segmentare si haustre adancite sau alteori sterse.


Tratament

Tratamentul indica bolnavilor un regim lipsit de condimente, cafea, alcool, cruditati. Curele de ape minerale (Slanic-Moldova, Valcele etc.) ca si aplicatiile de caldura pe abdomen sunt indicate. Avand in vedere rolul factorului nervos in declansarea bolii, medicul recomanda adeseori bolnavilor sedative, tranchilizante, si numai in caz de dureri abdominale antispastice (Lizadon, Scobutil etc). In perioadele de constipatie se poate prescrie ulei de parafina sau Galcorin.

Profilaxia bolii presupune de asemenea o alimentatie rationala, un regim de viata echilibrat, fara traume psihice. Cand boala are un caracter digestiv alergic, se va cere bolnavului sa elimine din alimentatie produsele alergizante respective.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa