Crusinul, un laxativ care nu creeaza dependenta

 
Crusinul, un laxativ care nu creeaza dependenta

Comparata de fitoterapeuti, in ceea ce priveste actiunile laxative si antihemoroidale, cu mult-laudatele frunze de Senna, scoarta de crusin se poate recolta in aceasta luna. Planta reprezinta totodata un excelent drenor sanguin si un depurativ general al organismului, fiind introdusa in amestecurile vegetale detoxifiante din farmacii. Crusinul mai poate fi folosit pentru tratarea afectiunilor biliare si hepatice, contra parazitilor intestinali (giardia), reumatismului, durerilor de cap s.a.m.d.


Decoct ce stimuleaza secretia biliara

Crusinul (scoarta uscata si macinata pana devine ca o pulbere) se amesteca cu apa - o lingurita materie vegetala la 300 ml apa. Se fierbe zece minute, apoi se filtreaza si se bea seara, inainte de culcare. In ce priveste uleiul de masline, acesta se inghite dimineata, pe stomacul gol, in doza de o lingura. Nu e gustos, dar, credeti-ma, merita efortul. Aceasta cura, urmata neabatut timp de o luna si doua saptamani, m-a scapat de constipatie si m-a ajutat sa am din nou o sanatate de fier. (Marian POP, Arad)


Reglati tranzitul intestinal

Se socotesc trei parti de scoarta deshidratata de crusin si doua parti de frunze de izma. Se pune o lingurita de amestec la 300 ml apa clocotita, se lasa cinci minute, apoi se filtreaza. Se consuma 150 ml dimineata, pe stomacul gol, restul seara, inainte de cina.

Ceaiul digestiv se poate realiza si numai din crusin, din doua lingurite de coaja uscata bine si macinata foarte fin, peste care se toarna 300 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat o jumatate de ora, apoi se pune la fiert pentru inca 15-20 de minute. Se administreaza intreaga cantitate de extract dupa strecurare si racire, seara, inainte de culcare.

Daca va este mai comod, puteti lua gelule cu pulbere de planta, procurate de la magazinele gen plafar, cate doua pe zi, in timpul mesei de pranz si cinei. (Marius VANCEA, Bucuresti)


Fiertura utila in caz de hemoroizi

Pentru realizarea decoctului se foloseste o lingura cu scoarta uscata de crusin la un litru de apa. Se lasa pe foc moderat un sfert de ora, se filtreaza si se fac bai de sezut, utilizand si un sapun lichid, dupa care se clateste bine. Baile trebuie sa fie calde, nu fierbinti. (Marioara GURAN, Ploiesti)


Terapie pentru pancreatitele insotite de constipatie

Se amesteca scoarta de crusin uscata, frunze de menta si de urzica (cate doua parti), radacini de valeriana si de obligeana (cate o parte). Se toarna peste o lingurita de amestec un pahar cu apa clocotita. Se infuzeaza zece minute, apoi se strecoara. Se beau 50 ml de infuzie de doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte de a manca. Terapia dureaza o saptamana, cand suferinta este in faza acuta. (Cosmin CROITORU, Valea lui Traian)

Remedii naturiste nr. 5 (97)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa