Fisura anala

 
Fisura anala

Fisura anala este o ulceratie a mucoasei anale de forma triunghiulara sau ovalara, localizata in regiunea anala.

Este mai frecventa la femei si se intalneste cu deosebire la varsta de 40—60 ani.


Cauze

Cauzele care duc la aparitia unei fisuri anale sunt numeroase. Astfel, pe langa rolul ce l-ar putea detine un teren mai predispus (asa cum il intalnim Ia constipatii cronici sau obezi), un rol favorizant ar mai reveni unor factori traumatici sau unor infectii cronice locale. Se pare insa ca in masura mai mare fisura anala este o consecinta a hipertensiunii si mai ales a stazei venoase locale.

Fisura anala, care poate fi simpla (superficiala) sau complicata (profunda), se insoteste, in primul rand, de dureri. Durerea este violenta, are caracterul unei arsuri si se accentueaza in cursul defecatiei. Uneori durerea este atat de vie si contractura sfincteriana atat de puternica, incat bolnavul nu permite nici tuseul rectal. In cazurile de fisura anala bolnavii mai acuza mici sangerari, secretie mucoasa, prurit anal si rareori chiar dureri la mers.


Diagnosticul

Diagnosticul rezulta din datele prezentate de bolnav si din constatarea ulceratiei la tuseul rectal, anoscopie si rectoscopie.


Tratamentul

Tratamentul va trebui sa urmareasca in primul rand reglementarea tranzitului intestinal, combatand atat constipatia cat si diareea. Baile de sezut cu ceai de musetel vor trebui facute zilnic si intretinerea unei igiene locale este obligatorie.

Daca in fisurile profunde, complicate cu fistule, abcese etc. un tratament chirurgical poate fi indicat, in celelalte un tratament medicamentos se justifica intrutotul. In acest scop durerea va fi combatuta cu supozitoare pe baza de anestezina sau cocaina, iar spasmul sfincterian se va combate cu supozitoare de Lizadon sau Scobutil. Medicul poate apela si la alte tratamente locale ce pot duce la vindecare.

Pentru a preveni aparitia fisurilor anale sunt necesare un tranzit intestinal normal si intretinerea igienica a regiunii anale.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa