Ileita terminala (boala Crohn)

 
Ileita terminala (boala Crohn)

Ileita terminala, cunoscuta si sub numele de ileita regionala sau boala Crohn, este o inflamatie infiltrativa si sclerozanta a ileonului terminal. Boala se poate localiza insa si la alte niveluri ale intestinului subtire sau gros.

Boala este destul de rara si nu se cunoaste inca agentul patogen care o determina.

Clinic, ileita terminala incepe lent, cu dureri in partea dreapta inferioara a abdomenului (fosa iliaca dreapta). Durerile, la inceput de scurta durata, pot deveni cu timpul persistente si se insotesc adeseori de borborigme (ghioraituri), flatulenta (gaze), diaree si uneori chiar o stare febrila sau subfebrila. Boala are o evolutie cronica, cu perioade de acalmie si de exacerbare. Oricum, cu timpul, bolnavii devin anemici si merg spre denutritie. In zona dureroasa din fosa iliaca dreapta se poate remarca o impastare sau medicul poate chiar palpa cordonul ileitic interesat. Complicatiile, destul de rare, constau din stenozarea regiunii afectate (ocluzie), perforare sau formare de fistule.


Diagnostic

Diagnosticul, pe baza numai a semnelor clinice, este destul de dificil, dar examenul radiologic ce se recomanda acestor bolnavi poate pune in evidenta rigiditatea si ingustarea segmentului respectiv. Mai greu este diagnosticul in localizarile la alte segmente (esofag, stomac, intestinul gros), cand boala poate fi confundata cu un cancer al regiunilor respective.


Tratament

Tratamentul poate sa inceapa cu repaus la pat si cu un regim alimentar de crutare. Pentru tratamentul medicamentos s-au folosit si se folosesc, dupa caz si cu rezultate variabile, sulfamide (Ftalilsulfatiazol), antibiotice (tetraciclina) sau derivati de cortizon (Prednison). Rezultate incurajatoare se pot obtine cu Salazopirina si mai ales cu medicamente imunodepresoare (Imuran).

Prevenirea recidivelor obliga la supravegherea si controlul periodic al bolnavului si la un tratament de durata.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa