Broccoli

 
Broccoli

Broccoliul face parte din familia cruciferelor, aceeasi in care se gasesc varza si conopida, si creste numai cultivat, in special in SUA si in tarile vest-europene, precum Franta si Italia, unde se bucura de multa apreciere. Se aseamana foarte mult ca aspect cu autohtona conopida, cu deosebirea ca inflorescentele sunt verzi sau cu nuante rosiatic-violacee.

Broccoliul este renumit mai ales pentru actiunea remineralizanta, fiind excelent in sezonul rece. De asemenea, reprezinta o importanta sursa de betacaroten si vitamina C, acid folic, calciu (150 ml de suc contine la fel de mult mineral ca o cantitate similara de lapte, dar are de cinci ori mai putine calorii!), adica exact substantele care asigura un sistem imunitar rezistent la „intemperii“.


Previne cancerul

Cateva studii clinice oncologice au aratat ca poate reduce cu 50% probabilitatea dezvoltarii unei tumori canceroase. In acest scop, se recomanda consumul de suc proaspat de broccoli de doua ori pe saptamana. Ba mai mult, daca boala s-a instalat deja, broccoli tot ramane de ajutor, incetinind inmultirea celulelor degenerate malign. Bogat in compusi sulfurosi si in vitamine, broccoli si-a dovedit eficacitatea in prevenirea si chiar tratarea cancerului de esofag, laringe, colon, prostata sau plamani.


Combate ulcerul gastric

Broccoli mai este util si in afectiuni precum anemia, probleme ale sistemului respirator si in tratarea alcoolismului, poate combate ulcerul gastric si preintampina cancerul de stomac, caci contine un element care distruge bacteria responsabila de aparitia leziunilor, Helicobacter pylori. Testele efectuate de cercetatori francezi au demonstrat ca substanta numita sulforafan, continuta de inflorescentele de broccoli si care se mai regaseste si in componenta mierii si usturoiului, este un inamic redutabil al temutei bacterii. Ba chiar, spre deosebire de antibiotice, care distrug in proportie de 20% bacteria, planta anihileaza si formele mutante, rezistente la tratamentul medicamentos.


Cum se administreaza

Pentru a beneficia de proprietatile acestei vegetale, ideal este sa o consumati dupa ce a fost data prin storcatorul electric. Daca nu va place gustul, il puteti ameliora cu suc de portocale. De asemenea, bine ar fi sa faceti cure cu suc de broccoli atunci cand gasiti vegetala proaspata. Este buna si congelata, la -30 °C, si apoi pastrata (dar nu mai mult de patru luni) la congelator, la -12 °C, insa in aceasta stare isi pierde multe din calitati.


Retete gustoase si sanatoase

  • Francezii, mari amatori de broccoli, obisnuiesc sa-l pregateasca ca aperitiv in doi timpi si trei miscari, oparind inflorescentele cateva minute in apa clocotita si amestecandu-le cu maioneza dietetica si, dupa gust, cu usturoi.
  • Se poate face o salata de cruditati, cu telina si morcovi, in care insa broccoli sa fie ingredientul principal, salata stropita cu putina zeama de lamaie.
  • Amatorii de delicii culinare pot prepara un excelent sufleu de broccoli. Se da in clocot jumatate de capatana de broccoli, se scurge bine de apa si se pune intr-un vas de jena uns cu ulei de masline. Deasupra se taie doua ciuperci proaspete, se presara 100 g branza telemea si 100 g boabe de porumb din conserva, se bate un ou si se toarna peste intreaga compozitie. Se potriveste de sare si piper, se adauga o ramurica de busuioc, pasta de rosii, un catel de usturoi pisat. Se da la cuptor 15-20 de minute. Se serveste ca garnitura (se poate consuma si rece).

Stiti sa-l alegeti din galantare?

Atunci cand mergeti la supermarket, pentru a cumpara broccoli, trebuie sa tineti cont de aspect. Cu cat capatanile sunt mai bombate, inflorescentele mai bogate si mai viu colorate, cu atat vegetala este mai de calitate. Gustul usor intepator reprezinta o dovada in plus ca este vorba despre o planta superioara, si nu se datoreaza, cum cred unii, fertilizarii cu azotati, ci faptului ca, asa cum am amintit, broccoli este foarte bogat in compusi se sulf.

Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa