Ghidul incepatorului la sala de gimnastica

 
Ghidul incepatorului la sala de gimnastica

Este ceva laudabil daca intre lucrurile pe care v-ati propus sa le realizati figureaza si frecventarea unei sali de gimnastica! Pentru a nu ramane la stadiul de proiect, va prezentam un mic ghid, cu ajutorul caruia va veti face o idee despre ce presupune un asemenea angajament.


Primii pasi

Intrebati-va prietenii si colegii unde au optat sa faca miscare, cautati in ghidurile cu servicii (la sectiunile „sport“, „fitness“, „cluburi/sali de gimnastica“ etc.) sau pe site-urile de specialitate. Dupa ce ati alcatuit o lista cu ofertele mai atractive din punctul dumneavoastra de vedere, nu va ramane decat sa faceti cateva scurte vizite la locatiile alese, pentru a va lamuri asupra persoanele care le frecventeaza, conditiilor de antrenament si aparaturii. Stati de vorba cu instructorii, pentru a afla detalii.

Daca preferati sa va antrenati inainte de a incepe lucrul sau imediat dupa terminarea programului de serviciu, esti mai bine ca sala sa se afle in vecinatatea locului de munca. Daca insa nu va puteti permite sa faceti sport decat seara tarziu sau in weekend-uri, optati pentru un club de gimnastica din apropierea domiciliului.


Pretul conteaza?

Tarifele sunt foarte variate, depinzand in functie de situarea salii (centrala sau periferica), de conditii (de lux, normale, mai modeste, asa-zis „de cartier“), de calitatea aparatelor, de gradul de profesionalism al personalului, de serviciile auxiliare (sauna, masaj, piscina)... Chiar daca va va costa ceva mai mult, conteaza enorm sa beneficiati de dispozitive sigure, moderne, ca si de recomandari avizate si de o supraveghere consecventa si atenta. O indrumare corecta, efectuarea exercitiilor sub supravegherea unui expert si cu mijloace de prima mana pot impiedica accidente serioase, chiar de pe urma carora se sufera tot restul vietii.


Patru aspecte de urmarit

  1. O sala de gimnastica buna ar trebui sa fie dotata cu seturi complete de aparate cardiovasculare si de rezistenta, cu greutati. Centrele mai pretentioase au piscina, sauna, facilitati pentru masaj si felurite terapii cosmetice, sectiuni rezervate exclusiv femeilor si barbatilor.
  2. Este bine sa observati gradul de umplere al salii. Evaluati cam cat se asteapta pentru a intra la un aparat sau daca nu cumva va trebui sa va „luptati“ pentru un centimetru de spatiu in plus.
  3. Convingeti-va ca vestiarele sunt curate, ca dusurile functioneaza, ca prosoapele sunt de unica folosinta etc.
  4. Conteaza enorm si daca atmosfera generala este prietenoasa, daca sala dispune de incalzire adecvata, de aer conditionat.
Cu cat va veti simti mai bine, cu atat veti fi mai tentati sa mergeti la antrenamente cu regularitate. Starea de spirit relativ ostila, tensionata, competitiva in sens negativ, a multor sali „de cartier“, uneori intretinuta de persoane dubioase, nu este propice unei activitati fizice de lunga durata.


Ce trebuie sa intrebati

  • Cat costa o sedinta de antrenament si daca exista posibilitatea de a va face abonament?
  • Ce servicii sunt incluse in pretul de baza (de exemplu: piscina, sauna, masaj etc.)?
  • Daca exista si alte posibilitati de antrenament in afara de fitness (gimnastica recuperatorie, autoaparare, yoga, aerobic etc.)?
  • Daca puteti efectua un antrenament gratuit, pentru a proba aparatele si a va face o idee despre atmosfera generala?
  • Cat de frecventata este sala si daca exista un numar limita de persoane pe serie?
  • Ce avantaje aveti daca deveniti membru al clubului?
  • Orice alta intrebare legata de respectivul centru si de conditiile lui. Unele sali nu sunt deloc ieftine, asadar trebuie sa stiti pe ce dati banii.

Ce echipament va este necesar

Imbracaminte de sport, bine ajustata si confortabila. Nu trebuie sa va faceti probleme despre cum veti arata in echipament. Nici daca sunteti supraponderali nu trebuie sa va jenati. De regula, relatiile intre membrii unei sali de gimnastica sunt amicale si de intrajutorare, indiferent de forma fizica.


Aparatele de gimnastica pe intelesul tuturor

Pentru sistemul cardiovascular. Sunt aparate excelente pentru intarirea inimi, dar si pentru optimizarea capacitatii pulmonare, ca si pentru fortificarea grupelor mari de muschi.
  • Pista rulanta este un aparat de baza pentru exercitiile „cardio“. Consta dintr-o banda mobila, pe care puteti merge sau alerga, avand diverse tipuri de setari (ritm, inclinatie, dificultate). Solicita musculatura picioarelor, dar si a bratelor, daca este intrebuintata corect.
  • Stepper-ul este o masinarie cu doua platforme pe care calcati alternativ, ceva mai greu de utilizat, dar foarte eficienta pentru muschii din partea inferioara a corpului (picioare, fese, zona lombara).
  • Bicicleta, numita impropriu „medicinala“, este, de fapt, un aparat foarte util, putand fi folosita de oricine pentru exercitii. Greutatea corpului fiind sustinuta de sa, dispozitivul nu are nici un impact negativ asupra incheieturilor si poate fi reglat pentru diverse grade de dificultate.
  • Ramele. Acest aparat imita vaslitul, avand o „rezistenta progresiva“ - cu cat depuneti mai mult efort, cu atat opune mai multa rezistenta. Este foarte eficient pentru intarirea bratelor, picioarelor si spatelui.
Pentru rezistenta. Aceste complexe aparate cu greutati vizeaza diferite grupe musculare. Este bine sa cereti sfatul unui instructor pentru a va alcatui un program complet de antrenament pentru rezistenta.
  • Greutatile. Halterele si ganterele sunt accesorii indispensabile unei sali de gimnastica. Au greutati variate - de la un kilogram la 40 - si permit efectuarea unei game extrem de diverse de exercitii. Instructorii trebuie sa va acorde asistenta in legatura cu intrebuintarea acestor instrumente, mai precis sa va arate cum se executa corect miscarile, cate serii si cate repetari trebuie facute pentru o grupa musculara, ce masa maxima este bine sa utilizati etc.
Pentru abdomen. Sunt planuri inclinate, spaliere sau diverse cadre curbate, intrebuintate pentru intarirea muschilor abdominali. Ultimele favorizeaza mentinerea unei pozitii corecte in timpul executarii seriilor de exercitii. Exercitiile abdominale „clasice“ solicita si alte grupe musculare.


Reguli de comportament

Tineti cont de aceste sfaturi, pentru a va simti ca acasa in sala de gimnastica:
  • Nu incercati sa va imprieteniti „la catarama“ cu toata lumea de la inceput. Unii oameni prefera sa le fie respectata intimitatea atat in timpul antrenamentului, cat si la vestiare.
  • Nu va apucati sa-i faceti curte tinerei sau tanarului de la aparatul alaturat in timp ce incercati sa va doborati recordul personal. Transpiratia abundenta si gafaitul nu sunt tocmai oportune pentru o prima abordare, in plus, chiar riscati sa deranjati.
  • Nu cereti deodorante sau alte accesorii de la cei din jur, daca vi le-ati uitat acasa pe ale dumneavoastra. Veti crea o impresie proasta.
  • Nu ocupati aparatele la care inca nu lucrati, trantind un prosop sau tricoul pe ele. Toti platesc pentru a avea acces la toate dispozitivele si este dreptul lor sa le revendice.
Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa