Nu lasati cariile sa afecteze zambetul copilului

 
Nu lasati cariile sa afecteze zambetul copilului

Caria dentara reprezinta una dintre cele mai comune probleme stomatologice intalnite la copii. La originea aparitiei stau o serie de factori, intre care igiena defectuoasa a cavitatii bucale si alimentatia incorecta sunt cei mai importanti. Pentru a evita problemele de aceasta natura, este de datoria parintilor sa instituie masuri inca din primele luni de viata ale micutului.

Gura fiecaruia dintre noi gazduieste o varietate enorma de microorganisme, pe langa virusuri, ciuperci, protozoare, bacteriile fiind cele mai numeroase. Fiecare mililitru de saliva contine aproximativ 100 de milioane si sunt peste 600 de specii diferite, aproape jumatate nefiind inca studiate riguros, unele nici macar denumite... Cariile dentare sunt consecinta demineralizarii tesutului dur al dintilor (distrugerea, in prima faza, a smaltului), fenomen provocat de mediul acid pe care il creeaza anumite bacterii, in prezenta zaharului provenit din alimente.


Zaharul: inamicul numarul unu

Zaharul avea in vechime un statut special: era inclus in dieta bolnavilor si savurat de marea majoritate a indivizilor numai in zilele de sarbatoare. Dupa ce a inceput sa fie produs pe scara industriala, adica acum aproximativ un secol, uimitorul dulce s-a transformat intr-un produs de uz cotidian, consumat de catre toate categoriile de persoane, sub diverse forme. Acest lucru a avut un impact notabil in aparitia cariilor la varste din ce in ce mai fragede, problema afectand in prezent in special copiii, adolescentii si adultii tineri.

De pilda, se estimeaza ca doua treimi dintre minori fac cel putin o carie pana la varsta de sase ani, principalul vinovat al acestei dezastruoase situatii fiind aportul exagerat de dulciuri. Zaharurile cu factor cariogen mare sunt cele rapide, in special zaharoza, componenta principala a zaharului obtinut din trestie si sfecla, cel mai des utilizat in industria alimentara. Urmeaza glucoza (obtinuta prin prelucrarea porumbului si utilizata la produsele de patiserie), fructoza (din fructe), lactoza (din lapte) si amidonul (zahar lent, provenit din cereale si feculenti), ultimii trei mult mai putin periculosi pentru sanatatea dintilor.

Pentru a preveni aparitia cariilor, una dintre cele mai importante masuri pe care trebuie sa o instituiti in dieta copilului, este sa reduceti drastic aportul de dulciuri, mai ales intre mese. Gustarile hiperglucidice saboteaza calitatea salivei, crescandu-i astfel aciditatea (bacteriile patogene prolifereaza in prezenta produselor zaharoase). Si bauturile racoritoare dulci sunt periculoase, mai ales daca sunt consumate inainte de culcare.

Acestea, pe langa concentratia mare de zahar, prezinta o aciditate accentuata, care poate afecta smaltul dintilor.


Asigurati-i aportul suficient de fluor

Ca parinte, trebuie sa va asigurati ca micutul beneficiaza de suficient fluor, prin folosirea unei paste de dinti fluorate si/sau prin aport alimentar. Pentru a evita supradozajul, medicul curant trebuie sa stabileasca un bilant personalizat al aportului zilnic in fluor inainte de a prescrie un supliment medicamentos cu aceasta substanta. De exemplu, in regiunile unde apa potabila curenta contine mai mult de 0,3 mg/l fluor, comprimatele sau picaturile fluorate nu trebuie prescrise. In schimb, acolo unde apa este saraca in acest element, doza profilactica optima este de 0,05 mg fluor la fiecare kilogram al corpului.


Igiena dentara, un important factor preventiv

Invatati-va copilul de la o varsta frageda sa foloseasca periuta de dinti dupa fiecare masa si, mai tarziu, cum sa utilizeze ata dentara. Asigurati-i igiena bucala chiar inainte de aparitia primilor dintisori, curatandu-i cu blandete gingiile dupa fiecare supt, utilizand o compresa umeda, pentru a elimina bacteriile. Nu transformati momentul periajului intr-o activitate constrangatoare, ci incercati sa fie ceva distractiv, eventual implicand toata familia. Astfel, copilul va trece in mod natural de la joc la un obicei sanatos. Un sfat pentru reticenti: copiii sunt adesea atrasi de periutele de dinti electrice, mai ales de acelea care au inscriptionate imagini cu eroii lor preferati. Periajul trebuie sa aiba loc si in fiecare seara.

Dr. Anca Cochino, medic specialist pediatru - Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa