Profitati de puterea tamaduitoare a florilor de mai

 
Profitati de puterea tamaduitoare a florilor de mai

Multe dintre vegetalele care ne dezmiarda privirea, care ne incanta cu parfumurile ametitoare si care ne bucura sufletele in florar si-ar putea gasi locul nu doar in glastre, ci si in farmacia fiecarei familii, deoarece poseda calitati nebanuite. Fie ca suferiti de sau de diabet, fie ca vreti sa va sporiti imunitatea ori sa scapati de tuse, in gradinita din fata casei veti gasi negresit leacul potrivit.


Terapie inedita contra astmului

Se aduna petale de narcisa (eventual, pentru un efect mai puternic, se culege si menta, si cimbrisor). O jumatate de mana de plamada (doua lingurite daca plantele sunt uscate) se lasa in apa cat sa le acopere timp de doua-trei ore. Dupa aceea se strecoara (maceratul nu se arunca) si se oparesc cu 250 ml apa clocotita, lasandu-se la infuzat 20 de minute. Cand timpul a expirat, ceaiul se strecoara (materia vegetala se arunca) si se amesteca cu maceratul la rece. Se bea pe parcursul unei zile. Cura dureaza minimum trei luni pe an. (Mihaela MATEI, Bucuresti)


Constipatia, rezolvata cu inflorescente de maces

Se obtine din cinci lingurite de materie vegetala, spalata si maruntita, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa in vasul acoperit zece minute, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere dupa gust. Dimineata, se bea pe stomacul gol o jumatate de litru de astfel de ceai. Poate fi utilizat fara probleme si la copii, fiind eficace, bland si foarte bun la gust. Petalele proaspete se mai pot manca si ca atare, amestecate cu miere. (Ileana GRIGORAS, Botosani)


Papadiile, eficiente in bronsite

Aveti nevoie de un kilogram de flori de papadie, pe care le puneti intr-o oala cu jumatate de litru de apa fierbinte. Asezati oala la foc domol, pana da in clocot apa si mai lasati sa fiarba inca vreo doua-trei minute. Luati de pe foc si lasati oala acoperita cu un capac 20 de minute, ca sa se infuzeze bine, apoi strecurati preparatul si stoarceti florile printr-o bucata de tifon. Sucul obtinut amestecati-l cu un kilogram de zahar si dati-l iarasi in fiert, cam cinci minute. Adaugati trei lamai mari, tocate marunt, cu coaja cu tot si mai fierbeti cinci minute, amestecand permanent, pana prinde o oarecare consistenta, apoi luati de pe foc. Se da copiilor cate o lingurita, de trei ori pe zi. (Sorana POPLEACA, Turda)


Salata excelenta impotriva colitei

Salata se obtine din zece manunchiuri de flori proaspete, care se spala si se pun intr-un castron. Peste ele se toarna putina apa amestecata cu suc de lamaie si se lasa la marinat vreo doua ceasuri. Se scot, se scutura putin, se aduna inflorescentele de pe tija verde si se pun din nou in castron. Se adauga doua linguri de miere, miezul unui grepfrut taiat cubulete si cateva caise uscate, daca aveti. Se mai lasa sa se intrepatrunda gusturile zece minute, apoi se consuma, inainte de masa de pranz, mestecand incet. Cura se urmeaza timp de o saptamana. Masa propriu-zisa se ia dupa un sfert de ora de la terminarea salatei, care este un remediu extraordinar si in caz de gastrita, pirozis, cefalee sau migrena, insomnie, constipatie etc. (Ioana PASCU, Arad)


Bomboane energizante cu flori de salcam

Se aduna doua maini bune de flori de salcam frumoase si proaspete, se spala cu apa rece, apoi se pun intr-o strecuratoare, sa se scurga. Intre timp, intr-o cratita mica se pun patru linguri de zahar sa se caramelizeze. Se mai amesteca din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Se adauga florile maruntite si se mai tine pe foc, amestecand incontinuu, inca un minut. Se toarna in ploaie doua linguri de faina, o lingura de ulei si se omogenizeaza, amestecand circa un minut. Se ia de pe foc compozitia, se pune pe un tocator udat in prealabil cu apa. Se lasa trei-patru minute sa se mai raceasca, apoi se formeaza bilute mici, care se dau in final prin zahar vanilat sau, daca aveti, prin pudra de cocos. (Marinela IONASCU, Oradea)


Ghioceii usureaza durerile articulare

Se culeg 16 flori proaspete, cu tot cu frunze si se toaca marunt. Se macereaza in 350 ml tuica sau otet timp de zece zile, rastimp in care se agita zilnic recipientul, pentru ca preparatul sa se omogenizeze. Dupa aceea, lichidul se strecoara si se foloseste exclusiv in uz extern, la frictionarea zonelor dureroase sau sub forma de comprese.

Tot din ghiocei de gradina, de data aceasta din bulbii acestora, se poate obtine o tinctura utila nu doar in reumatism, ci chiar in recapatarea mobilitatii in caz de pareze. Se scot patru-cinci astfel de mici tuberculi toamna tarziu sau primavara, pana sa intre in vegetatie, se spala bine si se taie in patru. Se macereaza in 300 ml alcool de 60° vreme de doua saptamani. Se strecoara si se administreaza de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale. Se ia mai intai o picatura diluata in 50 ml apa, apoi se creste doza progresiv, la fiecare trei zile, cu cate o picatura, pana se ajunge la 20. Cura dureaza doua-sase luni. (Petruta TOADER, Alba)

Remedii naturiste nr. 5 (97)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa