Sufar de insomnii

 
Sufar de insomnii

Stresul si anxietatea induc o stare de hiperexcitabilitate nervoasa, care, adesea, impiedica adormirea si fragmenteaza somnul. Cateva strategii non-medicamentoase pot rezolva problema.

Ameliorarea calitatii somnului tine adesea de respectarea unor masuri simple, precum suprimarea dupa ora 17 a bauturilor excitante (cafea, ceai negru, licori energizante, alcool), o plimbare de 15 minute dupa cina, practicarea cu regularitate a unei activitati fizice. Totusi, nu faceti sport dupa ora 19, caci efectul poate fi contrar celui vizat.


Daca problemele sunt ocazionale

  • Incercati autohipnoza: Vizualizati cum inchideti intr-un sac toate preocuparile, una dupa alta. Imaginati-va apoi ca legati sacul la gura si il puneti intr-un dulap.
  • Homeopatia poate ajuta:
- In caz de insomnie legata de epuizare fizica si psihica: Kalium phosphoricum 4CH.

- Daca o situatie contrarianta intarzie adormirea: Staphysagria 7CH.

- Daca insomnia este generata de senzatia de opresiune: Ignatia 7CH.

- Cand o teama este cauza: Gelsemium 9CH.

- Cand dificultatea la adormire este legata de o puternica excitatie: Coffea 7CH.

- Daca un plus de indatoriri la serviciu sta la originea insomniei: Nux vomica 7CH.

- Daca trezirea se produce indeobste la miezul-noptii, legata fiind de o angoasa, cu imposibilitatea de a mai adormi: Arsenicum album 5CH.


In fiecare caz, se administreaza trei granule, la culcare, plus inca o doza noaptea, la nevoie.


Recomandarea fitoterapeutului

Ceaiul obtinut dintr-un amestec de passiflora, valeriana si hamei, in parti egale, da rezultate foarte bune in tratarea insomniei legate de stres. Se lasa cinci minute o lingurita de plamada vegetala intr-o cana cu apa clocotita, se strecoara. Doza recomandata este de o cana la ora 18, apoi inca una in jurul orei 22.


Daca tulburarile persista...

... incercati tehnicile de relaxare musculara progresiva. Practicate in fiecare seara, inainte de culcare, stand pe scaun si de preferat cu ochii inchisi, acestea diminueaza agitatia mentala si reduc tensiunile nervoase. Tratamentul dureaza 20 de minute si consta in contractarea (cinci secunde), apoi decontractarea (sapte secunde) a mai multor grupe de muschi: antebratul drept, apoi stangul, bicepsul drept, apoi stangul, umerii, abdomenul, fesele s.a.m.d. E nevoie de multa concentrare asupra starii de destindere a partii vizate a corpului.

Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa