Terapii alternative infailibile contra constipatiei

 
Terapii alternative infailibile contra constipatiei

Adoptarea catorva simple masuri igienico-dietetice si folosirea fitopreparatelor laxative cu actiune blanda sunt suficiente pentru a stopa neplacerile generate de un tranzit intestinal greoi.

La originea constipatiei sta, in 90% dintre cazuri, dieta incorecta, cu un aport preponderent de produse super-rafinate, de fainoase, de carne si preparate derivate, in detrimentul vegetalelor si cerealelor integrale, bogate in fibre (elemente care contribuie la desfasurarea in conditii normale a tranzitului intestinal). Problema mai poate aparea pe fondul unor afectiuni digestive, a diabetului, insuficientei renale, hipotiroidiei, tonicitatii musculare reduse la nivelul zonei pelviene etc. Daca se cronicizeaza si este ignorata, constipatia poate deveni la un moment dat cauza principala a unor afectiuni dintre cele mai grave, dintre care amintim cancerul de colon sau de rect. Medicina alternativa ofera numeroase modalitati de tratament, lipsite de efectele secundare ale laxativelor de sinteza, ce ajuta in timp la restabilirea procesului optim de digestie.


Laxativele de sinteza: o sabie cu doua taisuri

Luate in doza masiva, astfel de medicamente pot provoca o demineralizare accentuata. De asemenea, utilizarea laxativelor de sinteza trebuie sa fie pasagera, deoarece, pe termen lung, efectele pot fi contrare celor scontate. Altfel spus, motilitatea intestinala optima nu va mai aparea decat cu ajutorul lor (pot genera o oarecare dependenta), antrenand o alternanta a scaunelor diareice si a constipatiei. Mai mult, in timp, sunt iritante, putand provoca inflamarea peretilor colonului. Totodata, folosirea abuziva a produselor de gen pe baza de ulei de parafina ar putea duce la o malabsorbtie a anumitor vitamine liposolubile. Administrarea acestor medicamente seara creste riscul de infectii pulmonare in caz de reflux gastroesofagian deja existent (concomitent cu acizii din stomac urca bacteriile patogene). Sunt de evitat si laxativele care contin sena (siminichie) si ulei de castor: pot da foarte usor adictie.


Dieta corecta

In ce priveste regimul alimentar, evitati sa consumati produse rafinate (de tipul painii albe, al orezului decorticat, pastelor din faina alba), carne fripta, prajita sau prea grasa, branzeturi fermentate, fructe acre sau care contin multe taninuri ce inhiba motilitatea intestinala, condimente iuti, ciocolata, cafea, alcooluri tari. Ocoliti si produsele gen fast-food, bauturile acidulate, alimentele procesate industrial. Consumati legume si fructe proaspete inainte sau intre mese. Cele mai indicate sunt salatele de varza alba si rosie, conopida, castravetii, laptucile, spanacul, stevia, ridichile negre, ceapa, prazul, usturoiul, mararul, patrunjelul, leusteanul, sfecla, vinetele etc. Dintre fructe, prunele sunt excelente (pana-n 20 pe zi), dar si caisele, ca atare sau sub forma de suc, piersicile, ciresele albe, visinele, merele, perele, portocalele, struguri albi. Doua zile pe saptamana, alegeti sa mancati doar fructe. Un amestec util in provocarea defecatiei il obtineti din cinci linguri de morcov ras, o lingura de seminte de dovleac decojite, o lingura de tarate de grau, o lingurita de seminte de in, o lingurita de ceapa tocata si doua linguri de ulei de masline. Intreaga cantitate se consuma dimineata, cu 30 de minute inainte de micul dejun.

Pentru a facilita tranzitul intestinal, consumati cu regularitate iaurt, kefir si alte lactate fermentate. Gastroenterologii pomenesc din ce in ce mai frecvent despre binefacerile probioticelor, dintre care cele mai celebre sunt lactobacilii si bifidobacteriile. Aceste microorganisme au un efect pozitiv demonstrat la nivelul sistemului digestiv, consolidand flora nepatogena deja prezenta, constituita din sute de mii de miliarde de bacterii indispensabile mistuirii hranei.


Apelati la ajutorul plantelor

  • In. Semintele de in sunt un remediu bland si sigur al constipatiei acute, deoarece contin mucilagii. Spre deosebire de laxativele clasice, nu irita mucoasa intestinala si nu provoaca balonare. Se pun la inmuiat de seara doua linguri de seminte intr-o cana cu apa calduta, iar dimineata se consuma integral.
  • Prune. Se lasa peste noapte doua-trei fructe intr-un amestec de suc de lamaie, miere si apa fiarta si putin sarata. Se bea un pahar de lichid, cu o ora inaintea micului dejun. La masa se mananca si prunele inmuiate, de preferinta cu lapte acru sau iaurt.
  • Melasa. Obtinut din prelucrarea sfeclei de zahar, acest sirop da foarte bune rezultate. Se administreaza ca atare sau in combinatie cu lapte ori suc de fructe, dimineata.
  • Varza. Consumat de trei ori pe zi, dupa fiecare masa, sucul extras din populara leguma regleaza digestia.
  • Tarate de grau. Acestea trec prin colon nemodificate structural si retin apa, pastrand consistenta moale a bolului alimentar si facandu-l usor deplasabil. Timp de doua saptamani, se iau in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol, doua lingurite de tarate de grau inmuiate in compot de mere.
  • Trandafiri. Se fierb petalele, la foc viu, in 300 ml apa in care s-a adaugat suc de lamaie, putina coaja rasa de portocala si zahar brun.
  • Macese. Se fierbe o lingura de boabe in 250 ml apa, timp de 20 de minute. Se lasa de dimineata pana seara, in ibricul acoperit, apoi se bea ceaiul strecurat, inainte de culcare.

Sfaturi utile

  • Pentru ca sistemul digestiv sa functioneze normal, este nevoie uneori de lucruri simple, dar a caror importanta nu poate fi subliniata indeajuns:
  • Incepeti ziua consumand un pahar cu apa calduta, apoi, din ora-n ora, beti cate un pahar cu apa rece, de aceasta data, cu putin suc de mere, cu inghitituri mici. Asa asigurati hidratarea permanenta a bolului alimentar.
  • Luati zi de zi carbune din lemn de tei (de trei ori cate o lingura), care ajuta la eliminarea gazelor intestinale.
  • Dupa fiecare masa, aplicati pe abdomen cataplasme caldute cu parafina ori cu tarate, pe care le mentineti cel mult doua ore.
Alexis Cochino, asistent universitar UMF Carol Davila - Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa