Top 10 plante cu efect hipoglicemiant

 
Top 10 plante cu efect hipoglicemiant

Carbohidratii proveniti din hrana sunt transformati in glucoza (al carei nivel in sange se numeste glicemie), factorul energetic major a organismului, transportat la celule prin intermediul hormonului insulina, secretat de pancreas. Problemele apar cand acest caraus fiziologic este insuficient sau lipseste, zaharul acumulandu-se la nivel sanguin. In flora noastra spontana exista cam 700 de varietati vegetale cu rol hipoglicemiant, insa doar cateva au efect antidiabetic major, contribuind la reducerea dozelor zilnice de insulina.


Soia si merisorul de munte amelioreaza situatia

  • Se pun 250 g boabe de soia la un litru si un sfert de apa. Se pune planta la inmuiat, se lasa 48 de ore, apoi se scurge (fara a se arunca lichidul). Se dau boabele de doua ori prin masina de tocat carne si se trec o data prin sita. Se amesteca piureul cu apa si va rezulta astfel laptele de soia. Se ia timp de zece zile, seara, inainte de culcare, cu inghitituri mici.
  • Se lasa, pentru o ora, doua lingurite de frunze de merisor de munte in 100 ml apa rece. Dupa acest interval, se strecoara, iar aceleasi frunze se pun in 100 ml apa care clocoteste. Se continua fierberea cinci-zece minute, la foc mic, apoi se lasa la infuzat alte zece minute. Se amesteca ambele lichide. Se consuma fractionat pe parcursul zilei, cate o lingura la trei-patru ore. (Marioara GODAN, Gorj)

Doua formule testate

  1. Se face mai intai un macerat la rece, dintr-o mana de flori si frunze uscate de naprasnic la o cana de apa plata. Se tine vasul acoperit de seara pana dimineata, dupa care se strecoara. Din materia vegetala si o cana de apa clocotita se realizeaza o infuzie. Se strecoara dupa o jumatate de ora si se amesteca cu maceratul. Se obtine astfel un ceai care se va bea fractionat, cu 15 minute inainte de flecare masa.
  2. Se aleg cam doua duzini de masline frumoase, crude, cu pulpa tare, li se scot samburii si se pun la uscat. Dupa aceea se macina, iar pulberea obtinuta se pune la fiert in 300 ml apa. Se lasa sa clocoteasca circa zece minute, apoi se indeparteaza vasul de pe foc. Se strecoara si se bea intreaga cantitate obtinuta in doua reprize pe zi. In plus, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, eu inghit cate o lingura de ulei de masline. (Daniel COJA, Brasov)

Retetele cu care tin diabetul in loc

  • Lasati sa fiarba, la foc mic, pentru aproape o jumatate de ora, o jumatate de litru de apa in care ati pus o jumatate de lingurita de afine uscate si zdrobite. Beti acest ceai in trei reprize, pe parcursul unei zile.
  • Faceti un extract de laptuca, lasand doua salate mari in 300 ml alcool de 90°, timp de patru zile. Dupa aceasta perioada strecurati printr-un tifon si treceti lichidul obtinut intr-o sticla, pe care o inchideti ermetic. Ca terapie, puneti 60 de picaturi de tinctura in putina apa si inghititi inaintea meselor principale. Acest preparat poate duce la o scadere a glicemiei cu 40%.
  • Peste o lingurita de rostopasca turnati o jumatate de litru de apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 15 minute, apoi filtrati ceaiul. Beti intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Ajuta si celor care au afectata functia hepatica.
  • Puneti doua lingurite de scoarta maruntita de salcie in 300 ml apa si lasati la fiert 15 minute. Consumati trei cani de decoct pe zi. Are si efect antiinflamator si analgezic, putand fi utilizat si extern, sub forma de comprese.
  • Peste doua lingurite de salvie maruntita turnati 250 ml apa clocotita. Lasati la infuzat cateva minute, apoi strecurati. Consumati doua-trei cani pe zi. (Maria COSTIN, Oradea)

Cicoarea stimuleaza functia pancreatica

Tocati marunt frunze si radacina de cicoare proaspata, incalziti 300 ml apa pana clocoteste si turnati-o peste doua lingurite de plamada, lasand sa se infuzeze un sfert de ora. Asteptati sa se raceasca si strecurati printr-o bucata de tifon, storcand in maini bucatile de planta, ca sa-si lase toata seva. Se beau cate doua cani pe zi. De asemenea, cat tine vara, mancati la pranz cate 100 g radacina fiarta de cicoare, amestecata cu ulei vegetal. (Sorina MARGARIT, Tulcea)

Remedii naturiste nr. 5 (97)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa