Ce boli trateaza afinele?

 
Ce boli trateaza afinele?
In privinta afinelor va dam cateva sfaturi: mancati-le cu gura plina, amestecati-le in salatele de fructe, faceti din ele siropuri, ceaiuri, compoturi, dulceturi, sucuri, prajituri. De ce? Deoarece, pe langa gustul absolut colosal, acrisor si racoritor, fiecare bobita inglobeaza sub invelisu-i brumat, negru-albastrui o fitofarmacie in miniatura, ajutandu-va sa scapati ori sa preintampinati numeroase suferinte.

Fructele afinului sunt bace sferice, foarte zemoase. Sunt foarte apreciate in alimentatie, fiind consumate ca atare sau conservate sub diferite forme, dar si in industria farmaceutica, din ele fabricandu-se chiar un medicament recomandat pentru prevenirea bolilor arterelor (joaca un rol deosebit in protejarea peretilor vaselor sangvine).






O compozitie de exceptie

Afinele constituie un adevarat depozit de vitamine (A, C, E, F, PP, B1 si B2) si saruri minerale (potasiu, calciu, fosfor, sulf, magneziu, clor, fier).

O cana plina cu astfel de fructe furnizeaza aproape o treime din ratia cotidiana optima de vitamina C, totodata mult potasiu si asta cu numai 80 de calorii.

Ce boli trateaza afinele? Afinele au un continut bogat de pectina, o fibra solubila care, asa cum au demonstrat studiile, reduce colesterolul. De mentionat ca elementele sunt foarte usor de asimilat.

Fructele proaspete si mai ales cele uscate ajuta la intretinerea venelor, la normalizarea glicemiei si la regenerarea purpurei retinei. De asemenea, cresc sensibilitatea fotoreceptorilor oculari, neutralizeaza infectiile intestinale, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii.

Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, are un dovedit rol antibacterian, actionand rapid si fara echivoc. In plus, are efect hipoglicemiant, fiind de mare ajutor diabeticilor. Efectul de aparare contra radioactivitatii se datoreaza pigmentilor care dau nuanta caracteristica fructului. Tot acestia regleaza anumite procese imunitare.

Afinele mai sunt diuretice, antiinflamatoare, antidiareice si, foarte important, reduc riscul accidentelor coronariene, asigurand vitalitatea inimii si creierului.






Ce boli trateaza afinele?

  • In tratamentul aterosclerozei cerebrale si al tulburarilor de circulatie encefalica, se recomanda consumarea a 200-300 g fructe proaspete zilnic (inainte de fiecare masa). In afara sezonului, se inghite cate o lingurita de pulbere de afine uscate, de trei ori pe zi.
  • Contra diareei, pulberea de afine uscate este un leac care actioneaza fara gres! Se ia cate o lingurita rasa din doua in doua ore. Tot asa se procedeaza pentru ameliorarea enterocolitei de fermentatie.
  • In cazul enterocolitei de putrefactie, candidozei bucale si digestive, se face o cura de minimum o saptamana cu afine proaspete, cate 500 g zilnic, repartizate in trei portii egale (inainte de mesele principale).
  • Impotriva oxiuriazei, se face un decoct (fierbere 10 minute) din doua linguri de fructe proaspete zdrobite la 400 ml apa rece, care se bea peste zi. In afara sezonului, se pune pulbere de fructe in apa (aceleasi cantitati) si se lasa la temperatura camerei, peste noapte; se bea in trei reprize, pe parcursul unei zile.
  • Contra infectiilor urinare, folositi fructele uscate si macinate. Luati cate un varf de cutit de pulbere din doua in doua ore. La fel de eficienta este si tinctura, obtinuta dupa urmatoarea reteta: peste o cana de afine zdrobite si frunze de afin taiate marunt, turnati patru cani de rachiu tare; lasati la macerat doua saptamani, timp in care recipientul se scutura de doua-trei ori pe zi; se strecoara in sticle inchise la culoare; se beau doua-trei linguri pe zi.
  • In tratarea arteritei, sechelelor dupa infarct, coronaritei se recomanda maceratul de fructe uscate (o lingurita de pulbere la un pahar de apa). Cura se urmeaza in jur de sase luni si consta in consumarea zilnica a doua-trei astfel de doze.
  • In tulburarile produse de folosirea antibioticelor (scaderea imunitatii, dereglari digestive, hormonale etc.) se recomanda consumarea a cate 300 g afine pe zi, timp de doua saptamani (sau se beau zilnic doua cani de macerat din afine uscate).
Medicina naturista nr. 6 (166)






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa