Alegeti corect crema de plaja

 
Metode de protectie solara

Cremele cu factor de protectie solara sub 15 sunt nu doar inutile (oricum se duc rapid cand transpiri intr-o zi calduroasa), ci si periculoase, pentru ca dau falsa convingere ca esti la adapost de razele ultraviolete (UV) A si in special de cele B, afirma nu demult Dr. John Ashworth, un reputat dermatolog britanic. Acestea ar trebui interzise, adauga el, iar pentru solutiile de plaja cu factor defensiv mare ar trebui eliminat TVA-ul, pentru ca oricine sa si le poata permite. Produsele moderne - spre deosebire de cele chimice de odinioara - contin agenti defensivi naturali (fibre minerale sau organice) si se intind uniform pe piele.

Nu suntem egali in fata soarelui. Brunetii, se stie, suporta mai usor caldura si lumina solara decat persoanele blonde sau roscate, si asta pentru ca detin o cantitate mai importanta de melanina fata de acestea din urma. Vorbim despre un pigment ce absoarbe energia razelor, devenind mai inchis la culoare (motivul pentru care pielea se bronzeaza), iar mai tarziu migreaza spre epiderma si se desprinde impreuna cu celulele cutanate moarte - culoarea naturala revine cu timpul. Totodata, constituie o adevarata bariera de protectie impotriva efectelor nocive ale radiatiilor UVB si UVA, care pot produce denaturari ale proteinelor din tesuturile superficiale ale corpului. Dar, daca stiti cum sa evitati pericolul imediat, reprezentat de clasicele arsuri, cunoscute si sub denumirea de eriteme solare, veti reduce semnificativ riscul de a declansa sau a reactiva anumite afectiuni cutanate.

Daca ignorati puterea astrului zilei in mod repetat, exista posibilitatea sa apara modificari in materialul genetic (in principal ADN), extrem de grave, deoarece, la nivel celular, se poate declansa asa-numita proliferare haotica, rezultand cancerul de piele, melanomul. Va propunem sa aflati in ce circumstante este recomandata expunerea la soare, ce produse de protectie specifice sunt oportune, cum se aplica etc.


Modul optim de aplicare

In oras, cand iesiti pe strada, cand stati la terasa sau pe banca, cand trebaluiti prin gradina, folositi o crema cu indice de protectie peste 15, pe fata, antebrate si decolteu. Este suficient pentru a va feri de arsuri si de celelalte consecinte ale excesului de radiatii solare. Ungeti-va la fiecare doua-trei ore, daca stati un timp mai lung la soare.

Pe litoral, in primele zile, este ideala pentru fata o crema cu SPF (solar protection factor - factor de protectie solara) mai ridicat, de aproximativ 40-50, de 30 pentru corp. Dupa ce v-ati bronzat putin, puteti scadea la 20, dar nu mai putin de 15. De asemenea, produsele trebuie sa fie rezistente la apa. Se aplica cu 20 de minute inainte de a va aseza la plaja, reinnoindu-se stratul la cateva ore. Cremele trebuie utilizate si daca stati sub umbrela, deoarece acest accesoriu opreste doar radiatiile perpendiculare, nu si pe cele care se reflecta din nisip si din apa.

Daca ati ales ca destinatie de vacanta muntele, folositi o crema cu indice defensiv direct proportional cu altitudinea.


Criteriile de selectie

Trebuie sa tineti seama de mai multi factori atunci cand alegeti o crema cu ecran solar.
  • Fototipul. Acest element depinde de culoarea parului si a pielii, precum si de capacitatea de bronzare. In primele doua categorii se incadreaza persoanele cu epiderma laptoasa, rozalie, care se ard imediat si apoi se descuameaza, aramiul dupa expunerea la soare fiind extrem de vag si estompandu-se rapid, precum si nordicii, indivizii blonzi-pal, aproape albinosi. In fototipul al treilea sunt caucazienii, albii cu parul saten, ce se bronzeaza progresiv, dupa ce sufera la randu-le usoare eriteme solare. Fototipul al patrulea include oamenii cu pielea mata, mai rezistenta, ce se bronzeaza fara sa se arda.
  • Factorul de protectie. Si aici exista patru clase defensive si de indici specifici. Ca regula generala, nu cumparati niciodata produsele cu ecran UVB mic, adica 6-14. Cotidian folositi cremele cu factor mediu, UVB 15-29, iar la mare, in general la plaja, descrescand treptat, pe cele cu factor mare, UVB 30-59. Copiii, gravidele, persoanele cu pielea foarte alba sau fotosensibile trebuie sa apeleze la solutiile cu grad de protectie foarte mare, UVB peste 60. Oricum, preparatul sa apere si contra UVA, nu doar UVB (ambele radiatii imbatranesc prematur pielea si, in ciuda a ceea ce se credea pana nu demult, s-a demonstrat ca si primele distrug ADN-ul celular, avand un rol direct in producerea cancerului cutanat).
  • Ingredientele si textura produsului. Preferati cremele de plaja din compusi naturali (fibre minerale sau organice), formule adaptate felului dumneavoastra de piele (normala, uscata, grasa, cu tendinta la acnee, mixta, epiderma alergica, cu intolerante, fotosensibila). Pentru fata este ideala o solutie non-comedogena; iar pentru restul trupului folositi produsele mai fluide, gen „lapte de corp“. Nu apelati la uleiuri, a caror structura nu permite incorporarea filtrelor solare performante. De asemenea, asigurati-va ca preparatul nu are in compozitie alcool, element iritant si fotosensibilizant, responsabil de reactia cutanata cunoscuta sub denumirea de dermatita in breloc.
Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog - Medicina naturista nr. 7 (167); foto: tutorial9.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa