Baile de aburi, tonice si vindecatoare

 
Baile de aburi, tonice si vindecatoare

Cunoscute si practicate pe alte meleaguri, mai nordice, de mii de ani, baile de aburi constituie pentru noi, romanii, o metoda recenta de mentinere a curateniei si vigorii corpului. Insa, pe langa rolul igienic si preventiv, aceste proceduri (mai ales daca se folosesc diverse ingrediente naturale) pot reprezenta un suport excelent pentru organismul aflat in lupta cu boala.

Secretul unui ten ca de bebelus

Secretul, daca se poate numi astfel, caci eu nu ma sfiesc sa-l destainui tuturor femeilor si chiar le incurajez sa procedeze ca mine, consta in baile de aburi. Cel mai bine e sa folositi apa de ploaie sau de izvor imbuteliata, in nici un caz pe cea de la robinet, care contine clor.

Curatati-va bine tenul de impuritati si produse cosmetice, apoi fierbeti apa, in care puteti adauga doua-trei linguri de flori de musetel. Acoperiti-va capul cu un prosop si stati asa, deasupra vasului cu ceai clocotit, cu ochii inchisi, zece minute, nu mai mult. Pentru a indeparta celulele moarte, frecati-va usor fata cu malai umezit, apoi clatiti-va bine cu apa rece si aplicati o lotiune tonica si o crema hidratanta. (Elvira D., Bucuresti)


Inmuiati durerile reumatice

Aburul trebuie sa fie dens, dar nu sufocant, si ideal ar fi sa puneti in apa care emana vaporii si flori de fan (sau paie de ovaz). Efectul bun va fi mult mai mare, iar criza va trece ca luata cu mana! (Ivascu M., Arad)


Leac pentru picioare umflate

Se umple cu apa clocotita o copaita dintr-un material rezistent, iar deasupra ei se asaza doua scanduri solide de brad. Dumneavoastra, stand in fund pe un scaun alaturat, puneti cu prudenta (mare atentie sa nu alunecati!) talpile pe aceste doua traverse. Peste sale se infasoara o patura mare, astfel incat sa atinga podeaua, deci sa invaluie si copaia. Se sta in aceasta postura timp de zece minute. Dupa aceea se face un dus pe picioare, incepand cu apa calduta, treptat tot mai rece. Stergeti-va indelung cu un prosop aspru.

Un tratament de acest gen, repetat in fiecare seara, timp de doua-trei saptamani, va va scapa de sindromul picioarelor grele. (Anca S., Beius)


Scapati mai rapid de urcior

Pe langa o igiena riguroasa si spalaturi locale cu infuzie de albastrele (cu un astfel de ceai, foarte bine filtrat, se clateste cu blandete pleoapa bolnava, de doua-trei ori pe zi), de mare folos mi-au fost baile de aburi, pe care le-am facut in fiecare seara pana la vindecare, avand capul acoperit cu un prosop de bumbac. Pentru un efect mai sporit, daca la dumneavoastra urciorul se iveste la intervale mai mult sau mai putin regulate, deci daca infectia s-a cronicizat deja, adaugati in lighenusul cu apa clocotita cateva frunze uscate si maruntite de cimbrisor. (Daniela S., Busteni)


Remediul perfect pentru sinuzita

Luati doua scaune, unul mai mititel, pe care puneti un vas cu apa clocotita, altul mai inalt, pe care sa va asezati dumneavoastra. Acoperiti-va complet cu o patura grosuta, facand un fel de cort care sa cuprinda cele doua scaune. Inspirati adanc, cel putin zece minute, aburii ce se vor aduna in aceasta sauna „la purtator“, incercand pe cat posibil sa tineti gura deschisa. Dupa ce dati patura la o parte, va clatiti fata cu apa rece. Mai stati apoi cel putin jumatate de ora la temperatura din camera. De fiecare data cand ma incearca sinuzita, fac acest tratament, si a doua zi sunt ca nou. (Liviu M. S., Bacau)

Remedii naturiste nr. 6 (98); Foto: garbo.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa