Caisele: beneficii de necontestat, rolul lor in terapie, utilizarea samburilor

 
Caisele: beneficii de necontestat, rolul lor in terapie, utilizarea samburilor

In China, inca de acum cinci milenii existau vaste culturi de caisi. Fructele, dulci, zemoase, parfumate, un regal pentru papilele gustative, erau considerate un simbol al senzualitatii, un elixir de viata lunga.

Si adevarul e ca, fiind una dintre cele mai generoase surse naturale de betacaroten, de vitamine din complexul de B si acid ascorbic, de potasiu si fier, caisele reprezinta un ajutor de baza in lupta impotriva infectiilor bacteriene si fenomenelor oxidative celulare, pentru refacerea tesuturilor bolnave.

De la cais putem folosi, pentru pastrarea sau redobandirea sanatatii, atat fructul, cat si miezul samburelui si florile. Caisele sunt printre primele vegetale ce pot fi mancate de bebelusi, lucru pozitiv, intrucat contribuie din plin la dezvoltarea danturii si a unei structuri osoase solide, iar gustul extrem de placut le va incadra cu siguranta in lista de preferinte. Acest fruct optimizeaza digestia, tonifica ficatul si inima, mentine vederea agera, asigurand concomitent organismului nutrimente esentiale.






Beneficii de necontestat

Datorita continutului de celuloza si pectina, caisele pot fi folosite ca laxativ cu actiune moderata. Determinand o reactie alcalina in interiorul organismului, optimizeaza digestia, singura regula fiind sa fie consumate inainte de masa propriu-zisa si fara pielita.

Asimilarea este favorizata de consistenta moale si de gustul usor acidulat, care stimuleaza secretia sucurilor gastrice. Prin prisma bogatiei de fier, acest fruct este recomandat in cazuri de anemie, ajutand totodata la cresterea productiei de hemoglobina, in transportarea oxigenului la celule.

Sucul proaspat de caise constituie un adjuvant in unele boli de piele. Amestecat cu miere sau glucoza, este racoritor pentru cei care au febra mare, contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism.

O singura caisa furnizeaza doua miligrame de provitamina A, adica jumatate din necesarul zilnic al unui adult. In plus, ofera si vitamina C, alt antioxidant si imunostimulant major, precum si magneziu, calciu, fosfor. Gratie acestui ultim element, caisele sunt de mare ajutor persoanelor care prezinta pierderi de memorie.

Foarte hranitoare, caisa aduce multa vitamina B17, cunoscuta si sub numele de amigdalina, un sustinator foarte important in lupta cu cancerul.






Caisele in terapie

Iata cateva exemple de preparate binefacatoare ce au ca ingredient principal delicioasele fructe:
  • Opariti 100 g caise cu o cantitate de apa in clocot cat sa acopere fructele. Lasati-le la inmuiat 40 de minute, maruntiti-le, adaugati 100 g morcov ras si o lingura de zahar pudra. Consumati cate o doza de trei ori pe saptamana, pentru imbunatatirea acuitatii vizuale.
  • Mixati 100 g caise (sau zarzare) cu miezul de la doua nuci, adaugati la final o lingura de miere. Luati cate una-doua lingurite din acest amestec, inainte de culcare, pentru a mentine tonusul general.
  • Turnati peste 100 g caise uscate apa in clocot. Beti din infuzie de doua ori pe saptamana, pentru restabilirea echilibrului bioenergetic.
  • Peste zece caise puneti apa in clocot, atata cat sa acopere fructele. Dupa o ora, scurgeti lichidul, iar la caisele inmuiate si strivite adaugati pulpa de la o lamaie si o lingurita de miere. Preparatul acesta intareste sistemul imunitar.
  • Peste 100 g caise uscate si 50 g stafide turnati apa in clocot. Lasati o ora. Mancati fructele si beti zeama treptat. Repetati de doua ori pe saptamana, in starile de oboseala cronica.

Utilizarea samburilor

Cunoscut si sub numele de aluna amara, miezul din samanta de caisa era indicat din timpuri stravechi pentru atenuarea problemelor respiratorii, precum astmul, bronsita sau tusea persistenta. Este bogat in proteine si acizi grasi buni - oleic si linoleic - continand in proportie de 45% ulei, considerat la fel de util ca si cel de migdale.

In industria cosmetica este inclus, impreuna cu florile pomului, in special in produsele destinate tratarii tenului uscat sau imbatranit, ridat, datorita capacitatii de a penetra suprafata epidermei fara a lasa pielea grasa, dar hranind-o si revitalizind-o.

Uleiul de caise este folosit in mod traditional la masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si simturile, prin parfumul delicat.

Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: csid.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa