Ciubotica-cucului are proprietati pectorale si cardiace

 
Proprietatile terapeutice ale plantei medicinale ciubotica-cucului

Ciubotica-cucului este una dintre primele plante care apar primavara si printre cele mai des folosite in medicina populara. Radacinile si rizomii au un miros puternic, ce aminteste de cel de anason, datorat uleiurilor volatile continute si sunt utilizate cu succes ca revigorant si ca remediu in bolile respiratorii. Florile au un parfum gingas, asemanator cu al freziilor, si au un efect calmant, linistitor, fiind de folos si in suferintele cardiace. Frunzele contin o cantitate considerabila de vitamina C, motiv pentru care sunt neintrecute ca leac impotriva racelilor, laringitelor si durerilor de gat ori piept.


Sirop contra bolilor de piept

Radacinile se extrag prin martie, de timpuriu, imediat ce s-a inmuiat solul, apoi se spala in mai multe ape, ca sa se scurga orice rest de pamant. Se lasa un sfert de ora la zvantat, dupa care se toaca fin, cu un cutit ascutit. Se pun intr-un borcan de 400 g, atatea cat sa se umple o treime, iar restul se completeaza cu miere mai lichida. Se amesteca foarte bine, timp de cateva minute, pentru a obtine o omogenizare perfecta. Se pune capacul si se lasa sa se macereze la temperatura camerei, trei-patru saptamani. Va rezulta un sirop cu o mireasma puternica si cu un efect tamaduitor miraculos. Luati cate doua-trei lingurite de mai multe ori pe zi, pana la vindecare. (G. T., Giurgiu)






Infuzie antigripala

Impotriva gripelor in faza de debut da foarte bune rezultate un preparat obtinut din flori de ciubotica-cucului si flori de soc. Puneti cate o jumatate de lingura din fiecare intr-o cana, dupa care turnati peste ele apa clocotita pana la umplere si lasati vasul acoperit o jumatate de ora. Filtrati, indulciti cu miere poliflora si beti acest ceai cat mai fierbinte. Se recomanda patru-cinci cani pe parcursul unei zile. (D.M., lasi)


Scapati rapid de durerile in gat

Cum da firul ierbii, mergem si adunam florile care isi fac aparitia de sub stratul de omat. Le uscam la umbra, in strat subtire, asezate pe o bucata mare de hartie alba. Le macinam apoi cat se poate de fin cu ajutorul unei rasnite, obtinand astfel o pulbere usor parfumata, care se pastreaza intr-un borcanel bine inchis. Se administreaza cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, intre mesele principale. Pulberea se tine sub limba un sfert de ora, dupa care se inghite cu apa ori ceai. Pentru efecte mai puternice, se combina fiecare doza cu cate o lingurita de pulbere de sunatoare. (F. T., Botosani)






Vin pentru inima de atlet

Intr-o sticla de doi litri se introduc flori proaspete de ciubotica-cucului pana se umple recipientul, fara insa a indesa. Se toarna peste planta, incetul cu incetul, vin alb, de calitate superioara (daca se poate fara conservanti), pana la saturatie. Se pune un dop lejer (nu se inchide ermetic, ca sa dea voie preparatului sa fermenteze) si se asaza intr-un loc cald (nu in soare direct), lasandu-se pentru doua saptamani. Se strecoara printr-un tifon curat, impaturit in doua. Se ia cate o inghititura la nevoie (cand simtiti ca va paste o criza), dar nu mai mult de trei linguri pe zi. (M. B., Brasov)


Uleiul - util pentru o mie de boli

Uleiul de ciubotica-cucului se obtine punand la macerat flori si radacina proaspete intr-un vas de sticla bine inchis si asezat la soare. Se lasa cateva saptamani, apoi se strecoara prin presare. Acest preparat se dovedeste extrem de util in combaterea unei lungi serii de afectiuni. Iata cateva dintre indicatiile terapeutice:

• Hipercolesterolemie. Beti de doua ori pe zi cate un pahar cu suc de anghinare in care ati adaugat cinci-zece picaturi de ulei de ciubotica-cucului.

• Hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace. Timp de zece minute, lasati sa se infuzeze o lingura de paducel in 250 ml apa fiarta. Strecurati si adaugati zece picaturi de ulei de ciubotica-cucului si o lingura de lapte rece. Se bea intreaga cantitate inainte de culcare. (I. C., Sibiu)

Bibliografie: Remedii naturiste nr. 3 (95)





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa