Coada-calului, neintrecuta in boli renale

 
Coada-calului, neintrecuta in boli renale

Majoritatea fitoterapeutilor indica Equisetum arvense (trebuie deosebita de varietatea Equisetum palustre, care contine alcaloizi toxici!) pentru efectul pozitiv remarcabil in problemele vezicale si renale, insa coada-calului se dovedeste utila aparatului respirator precum bronsita. Soiul care se dezvolta din sol argilos are de departe cel mai temeinic rol curativ.

Decoct care vindeca negresit inflamatiile la rinichi

Se foloseste atat in uz intern, cat si extern, pana la vindecare.

Se pun la macerat patru linguri de planta (cumparata de la plafar, deoarece exista mai multe varietati, foarte asemanatoare ca aspect, dar multe nu sunt indicate in terapie!) la o jumatate de litru de apa. Se lasa zece ore, dupa care se filtreaza. Lichidul se da deoparte, iar materia vegetala ramasa se fierbe in alta jumatate de litru de apa, pentru cinci-zece minute. Dupa ce s-a racit, se filtreaza. La final, se amesteca maceratul la rece si decoctul. Se beau doua cani pe zi, iar cu restul de preparat se aplica comprese in zona rinichilor, de doua-trei ori pe zi. (Rodica M., Focsani)


Adjuvant pretios in caz de bronsita

Coada-calului este o planta de leac cunoscuta si folosita din timpuri stravechi, bucurandu-se de o larga apreciere inclusiv in zilele noastre. Administrarea de pulbere de coada-calului in caz de bronsita, pneumonie si chiar tuberculoza pulmonara este de bun augur. Efectele antiseptice si antibacteriene deosebite ajuta la refacerea mai rapida a tesuturilor distruse de infectii, constituind un remediu extrem de util atat in cazul in care boala este la apogeu, cat si in formele cronice.

Tratamentul este extrem de simplu: de trei ori pe zi se ia cate o lingurita de pulbere de coada-calului, achizitionata de la magazinele cu produse naturiste. Se tine praful putin sub limba, dupa care se inghite cu un pahar cu apa. (Dana N., Ulmi)

Remedii naturiste nr. 6 (98); Foto: lino.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa