Remedii inedite pe baza de morcovi, sfecla, telina

 
Remedii inedite pe baza de morcovi, sfecla, telina

In aceasta perioada a anului, tarabele din piete gem de legume si fructe proaspete, care mai de care mai atragatoare prin nuante, gusturi si parfumuri. Dintre ele, morcovul, telina si sfecla pot fi considerate adevarate alimente-medicament, de mare ajutor in tratarea unei game foarte largi de afectiuni, de la boli de plamani si gripa, la deficiente hepatice si hipercolesterolemie.

In caz de viroze, mizati pe sfecla!

Inca nu se cunoaste exact mecanismul prin care substantele din sfecla rosie actioneaza pozitiv, dar cert este ca aceasta leguma ajuta corpul sa se apere de majoritatea bolilor produse de virusuri. Iar eu pot sa va confirm asta din proprie experienta, caci eram o clienta fidela a racelilor repetate si nu exista iarna sa nu fac macar o data gripa. Am luat, ca sa-mi intaresc sistemul imunitar, vitamine si siropuri, dar acestea mi-au facut o pofta de mancare exagerata si asa m-am trezit cu vreo zece kilograme in plus.

Am renuntat asadar la suplimente si am inceput in schimb sa beau, la sfatul unei prietene din copilarie, suc de sfecla rosie. Doza minima este de 150 ml pe zi (se poate consuma diluat cu un suc mai gustos, de mere, de pilda). (I. M., Bucuresti)


Tonic garantat pe baza de seminte de telina

Folositi urmatoarele ingrediente: o parte de seminte de telina, o parte radacina de gentiana, doua parti de frunze de rozmarin, doua de frunze de cimbru, o parte de frunze de menta. Amestecati bine aceste plante si puneti o lingura din preparatul final in 300 ml apa, pe care o fierbeti la foc iute, pana da in clocot. Apoi acoperiti si lasati la infuzat zece minute. Beti trei cesti pe zi, inaintea meselor, si in mod garantat va veti recapata tonusul. Am tinut acest tratament timp de o luna, in aceasta primavara, si vreau sa va spun ca asteniile care ma chinuiau de obicei nu si-au mai facut simtita prezenta, ca m-am simtit excelent. Voi repeta cura si in aceasta toamna, sigur fiind ca voi avea aceleasi rezultate optime. (M. M., Suceava)


Cocteil util in bolile hepatice

Am baut cate 300 ml dintr-o combinatie in parti egale de sucuri de morcov, telina si sfecla rosie, si asa mi-am regasit sanatatea. Si in prezent mai urmez cura cu sucuri, macar de doua ori pe an, iar la sfarsitul verii sau toamna, negresit, imi fac „provizii de vitamine“, consumand cam o luna de zile un decoct obtinut din cateva ramuri de catina, taiate marunt, la un litru de apa, pe care l-am amestecat cu 100 ml de suc proaspat de fructe. Doua pahare pe zi sunt suficiente pentru a va pune la adapost de toate rigorile iernii. (P. M., Medias)


Remediu contra colitei de fermentatie

In prima zi se ajuneaza pana la apusul soarelui, cand se mananca o jumatate de kilogram de morcovi dati prin razatoare, frecati cu putina sare si ulei de masline presat la rece. Pana a doua zi dimineata nu se mai consuma nimic altceva decat suc de morcovi (eventual amestecat cu suc de mere). De asemenea, timp de doua saptamani, zilnic, se mananca cate o salata de morcovi cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa si se renunta complet la carne. Am respectat acest regim, si de atunci zic ca m-am nascut a doua oara, caci nici macar o data colita nu si-a mai facut simtita prezenta in viata mea.

Pentru ca rezultatele curei sa fie cele dorite, tineti cont de urmatorul sfat: morcovii se spala sub jet de apa rece, frecandu-se cu o perie aspra. In felul acesta, se pastreaza coaja, care este cea mai bogata in vitamine. In cura folositi morcovi romanesti, care sunt mult mai eficienti din punct de vedere terapeutic decat cei importati, care nu mai au bogatia de vitamine, enzime si minerale necesare. (D. L., Buzau)


Reglati rapid nivelul tensiunii

Se amesteca un pahar de radacina de sfecla rasa cu un pahar cu apa si se lasa 36 de ore la macerat. Se stoarce bine si se amesteca lichidul obtinut cu un pahar de suc de morcovi, un pahar de miere si zeama de la o lamaie. Se ia cate o lingura de trei ori pe zi, cu o ora inainte de mesele principale.

Dupa trei luni de astfel de tratament, tensiunea se reglase si, o data cu acest lucru, au disparut ca un fum durerile de cap si ametelile. (A. R., lasi)


Leac infailibil al anemiei

Acesta consta in consumarea unui sfert de pahar de suc de sfecla si trei sferturi de suc de morcovi, de doua ori pe zi, dimineata si la pranz, inainte de mancare. Am tinut-o asa cred ca vreo doua luni de zile, caci imi placea mult la gust sucul, iar pe zi ce trecea eram tot mai bine. Imi disparusera ametelile, paloarea din obraji, si treptat am scapat de toate neplacerile pe care mi le cauzase acea anemie severa. (I. T., Iasi)

Remedii naturiste nr. 8 (100)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa