Tuia: aplicatii de uz extern

 
Tuia: aplicatii de uz extern

Tuia este nelipsita din parcuri si gradini, fiind foarte decorativa si avand o valoare ecologica senzationala (reprezinta varietatea forestiera cea mai rezistenta la poluare!). Desi acest arbore rasinos a fost adus de acum mai bine de jumatate de mileniu pe continentul nostru, din nordul Statelor Unite de azi, si cu toate ca era utilizat in scopuri terapeutice din timpuri imemoriale de catre amerindieni (in special in comunitatile Sioux si Dakota), care-l numeau „copacul vietii“, de-abia de cateva decenii i-au fost redescoperite virtutile curative. De la tuia se recolteaza, prin taiere, cetinile tinere, operatiune ce ajuta la refacerea plantei.

In doua saptamani am scapat de negi

Un tampon inmuiat in tinctura de tuia se pune peste excrescenta, fixandu-se cu un plasture. Se tine o zi si o noapte, dupa care se schimba pansamentul, tratamentul facandu-se doua saptamani la rand. Pentru obtinerea tincturii, se pun intr-o sticla 200 g frunze de tuia taiate marunt iar peste ele se toarna un litru de alcool alimentar de 60°. Recipientul se inchide ermetic si se lasa zece zile intr-un loc caldut, agitandu-se periodic continutul. Maceratul se filtreaza, iar tinctura rezultata se toarna in sticlute de culoare inchisa, care vor fi pastrate inchise ermetic. De curand, am citit pe Internet ca, in anumite clinici dermatologice din Occident, se injecteaza tinctura de tuia in negii de mari dimensiuni, ceea ce produce descompunerea si disparitia acestora. Atentie: extractul alcoolic de tuia are o toxicitate destul de mare (drept urmare a unui compus volatil, numit tuiona), motiv pentru care nu trebuie sa fie accesibil copiilor si nu se administreaza intern decat sub supravegherea unui specialist! (Radu G., Bucuresti)


Unguent care calmeaza durerile reumatice

Aveti nevoie de: sapte linguri de unt, doua linguri de frunze de tuia tocate marunt, o lingurita de rasina, o lingurita de miere zaharisita, o lingurita de ceara de albine (se gaseste la magazinele apicole sau la stupine). Se pune untul la topit, pe flacara mica, lasandu-se pana ce se lichefiaza. Se adauga cele doua linguri de materie vegetala, apoi rasina, mierea si ceara. Ingredientele se lasa pe foc cam zece minute, amestecandu-se neincetat, cu o lingura de lemn, dupa care se da deoparte. Cat mai este cald, preparatul se filtreaza printr-o strecuratoare si se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra maximum trei luni. Se pune pe zonele dureroase un strat subtire de unguent si se frictioneaza pana intra in piele. Procedura se repeta in fiecare zi, dimineata si seara, vreme indelungata. (Traiana P., Giurgiu)


Inhalatii impotriva sinuzitei

Se pun intr-un borcan de sticla 500 g frunze de tuia date inainte prin masina de tocat, iar peste ele se toarna trei litri de alcool etilic. Recipientul se inchide si se lasa doua saptamani la macerat, agitandu-se cand si cand. Se strecoara si se tine acoperit ermetic, la intuneric. Pentru inhalatii, intr-o jumatate de litru de apa fierbinte se pun trei-patru linguri de extract de tuia, apoi se inspira adanc vaporii degajati. Procedura dureaza zece minute, dupa care capul se acopera cu un fes, pentru un sfert de ora, iar alte patru ore nu se va iesi in frig. (Dana P., lasi)


Efect pozitiv contra nodulilor

Folosirea in uz extern a preparatelor pe baza de tuia este recomandata in limitarea neoformatiunilor cu localizare superficiala.

O data la doua zile, se pune pe locul afectat o compresa inmuiata in tinctura. Se lasa sa actioneze doua ore, dupa care pielea se usuca la aer. Tratamentul poate fi utilizat contra nodulilor mamari, fibromului uterin, chisturilor ovariene, polipilor de tot felul, dar si impotriva formatiunilor tumorale care apar la nivelul pielii. (Anca V., Targoviste)

Remedii naturiste nr. 7 (99); Foto: makemehappy.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa