Care sunt complicatiile hepatitelor virale?

 
Care sunt complicatiile hepatitelor virale?

Complicatiile hepatitelor virale pot fi imediate si tardive.

1. Complicatiile imediate — sunt cele care pot aparea imediat dupa boala. Printre acestea amintim:
a) Infectii ale cailor biliare (colecistite, angiocolite) — acestea, daca apar, se trateaza cu antibiotice si drenaje biliare;
b) Diskinezii biliare — acestea sunt tulburari de mecanica biliara, adica se produc niste spasme dureroase sau vezica biliara devine atona, lenesa. Si acestea au tratament la indemana, cum ar fi antispasticele, sedativele sau stimulente ale cailor biliare;
c) Aparitia unui diabet — este posibil ca in urma hepatitei sa se faca simtit un diabet care pana atunci evolua lent
d) Tulburari neurovegetative — care apar de regula din perioada de evolutie a hepatitei si persista mult timp dupa aceea sub forma de ameteli, teama inexplicabila, apatie, transpiratii;
e) Scaderea rezistentei generale a organismului ceea ce face ca unii din fostii bolnavi de hepatita sa ramana mai sensibili la diverse infectii si la schimbarile de temperatura si umiditate. Acesti bolnavi trebuie, in general, feriti de frig si supravegheati cu atentie. Este adevarat ca aceasta sensibilitate dispare in timp dar pana atunci necesita o atentie deosebita.

2. Complicatiile tardive ale bolii — acestea apar in cazul vindecarii incomplete a tesutului hepatic, in acelasi timp dezvoltandu-se in ficat leziuni de degenerescenta a celulelor ficatului si aparitia de procese scleroase, cicatriceale, adica celulele hepatice degenerate, sunt inlocuite cu tesut conjunctiv fara posibilitatea de refacere a celulelor ficatului. Din fericire, o astfel de evolutie survine foarte rar, fie sub forma unei hepatite cronice, fie sub forma unei ciroze si, se pare, chiar a cancerului hepatic.
a) Hepatita cronica — atunci cand evolutia unei hepatite depaseste 6 luni este posibila evolutia spre cronicizare. Este adevarat ca uneori, chiar daca evolutia depaseste 6 luni, este posibila vindecarea in decurs de 1 an. Alteori, insa, hepatita evolueaza ani de zile, cu recaderi acute care dau impresia de mai multe hepatite, in realitate, fiind de fapt vorba de o hepatita cronica cu multiple acutizari.
b) Ciroza hepatica — este un stadiu mai avansat al hepatitei cronice, este mult mai grava si consta, asa cum am mai aratat, din modificari la nivelul ficatului, de inlocuire a celulelor hepatice distruse, degenerate cu tesut conjunctiv care cuprinde tot mai mult din ficat care se transforma intr-un organ scleros, dur la palpare. Din fericire, evolutia spre ciroza este mult mai rara.
c) Cancerul hepatic — poate fi considerat ca una dintre urmarile posibile ale infectiei cu virusul hepatitei B. Procesul de hepatita B poate duce la cancer fie treptat, trecand prin hepatita cronica, ciroza si apoi cancer, fie uneori fara sa se ajunga la ciroza.


Factorii ce pot favoriza evolutia spre aceste forme grave sunt multipli.
Vom arata cativa dintre acestia:
Suferintele anterioare ale organismului, adica diferite infectii anterioare cum ar fi sifilisul, malaria, icter de alta natura, apoi intoxicatii cronice cum ar fi alcoolismul. Subliniem, in mod deosebit, efectul nociv al alcoolului asupra ficatului care daca se asociaza si cu o hepatita, efectele nocive se acumuleaza si, foarte frecvent, apar complicatii grave.
Diverse boli ale organismului cum sunt diabetul, obezitatea, bolile de stomac si intestine, bolile de nutritie vor determina o evolutie mai grea a hepatitei.
Varsta este, de asemenea, un factor favorizant. Astfel, varsta mai inaintata se asociaza, de obicei, cu suferintele anterioare sau cu alcoolismul si va duce la complicatii mult mai frecvent decat la copii.
Greselile din faza acuta a bolii, cum ar fi nerespectarea repausului la pat, renuntarea la activitatea obisnuita, reluarea activitatii prea devreme, uneori cu eforturi fizice, consumul de alcool mai pot duce la o evolutie spre cronicizare a hepatitei.
Tipul de virus — este, de asemenea, de luat in discutie deoarece este cunoscut ca, in general, virusul hepatitic de tip A nu duce la cronicizari, pe cand virusul de tip B si non A non B pot duce frecvent la o evolutie spre cronicizare, mai ales daca hepatita B este asociata si cu prezenta virusului delta.

Foto: blogs.jwatch.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa