Care sunt insusirile virusurilor hepatitice?

 
Care sunt insusirile virusurilor hepatitice?

Insusirea principala a virusurilor hepatitice pe care vrem sa o subliniem aici este rezistenta extrem de mare in conditiile mediului extern. Astfel, virusurile hepatitice traiesc in apa 150—180 zile, in sol cateva luni, iar pe fructe si legume de la cateva zile la cateva saptamani.

Astfel, virusul hepatitei A rezista 30—60 minute la 56°C, precum si la eter si clorinarea obisnuita a apei potabile. Acesta isi pastreaza capacitatea de a infecta omul multi ani prin conservare la —18°C pana la —70°C, dar moare, insa, in 5 minute la 100°C si sub actiunea razelor ultraviolete, a formolului, a cloraminei sau varului cloros in concentratii mari.

Virusul hepatitei B este si mai rezistent fata de o serie de factori fizici si chimici. Astfel, rezista la 60°C timp de 1 an si este distrus doar prin fierbere prelungita (cel putin 30 minute) sau prin autoclavare (sterilizare cu abur sub presiune); de asemenea, rezista la eter, formol, clorinarea in limitele potabilitatii apei si este foarte putin afectat de razele ultraviolete.

Aceleasi caracteristici ca pentru virusul hepatitei B le putem considera si pentru virusurile non A non B.

Foto: aspsalaj.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa