Ce este hepatita virala acuta?

 
Ce este hepatita virala acuta?

Hepatita virala acuta este o boala infectioasa si transmisibila, produsa de virusuri extrem de mici care patrund in organismul uman pe cale digestiva sau parenterala, provocand o imbolnavire generala a organismului, cu precadere a ficatului.

Deoarece sunt mai multe virusuri care produc hepatita, exista si mai multe tipuri de hepatite virale. Astfel virusul hepatitei de tip A este o particula extrem de mica, de numai 27 nm (nanometri) — adica 27 milionimi dintr-un milimetru. Acest virus se gaseste in scaunul bolnavului de hepatita si se transmite, in principal, pe cale digestiva. In mod exceptional, se poate intalni si in sangele bolnavilor. Virusul hepatitei de tip B difera de precedentul, fiind mult mai mare ca dimensiuni si anume 42 nm (nanometri). Se gaseste in special in sangele bolnavilor si, mult mai rar, in saliva, urina etc.

Al treilea tip de hepatita este hepatita non A non B, cunoscuta pana nu de mult si sub numele de hepatita post-transfuzionala. Acest tip de virus se gaseste in sangele bolnavului si se transmite prin sangele transfuzat.

S-au descoperit 3 virusuri non A non B nu toate cu transmitere prin sange, unele putandu-se transmite digestiv, respectiv hidric.

Foto: hepatit.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa