Cine produce hepatita virala?

 
Cine produce hepatita virala?

Hepatita virala este cauzata de mai multe tipuri de virusuri, asa cum am mai aratat. In lumina cunostintelor actuale exista virusul hepatitei A, virusul hepatitei B si se pare 3 virusuri care produc hepatita non A non B. Aceste virusuri au o serie de caracteristici care le diferentiaza si care dau forme clinice de boala uneori diferite si cu caractere epidemiologice deosebite.

Astfel, virusul hepatitei A este, asa cum am mai aratat, o particula extrem de mica, de numai 27 nm care se gaseste in scaunul bolnavului, unde poate fi pus in evidenta, prin unele tehnici mai dificile de laborator.

Virusul hepatitei B este mai mare ca dimensiune, de 42 nm si are o forma sferica, constituita din 2 componente: una externa si alta interna. Partea externa reprezinta antigenul de suprafata al virusului (pe scurt antigenul HBs) sau antigenul Australia, dupa vechea denumire ocazionata de descoperirea acestui antigen de catre Blumberg. Punerea in evidenta a acestui antigen in sangele bolnavilor ne poate orienta spre diagnosticul de infectie cu virusul hepatitei B; pot exista si purtatori aparent sanatosi de antigen HBs. Virusul se gaseste in special in sangele bolnavilor si mult mai rar in saliva, urina, etc.

Al treilea tip de hepatita, hepatita non A non B este produsa, se pare, de 3 virusuri de aproximativ 22—27 nm. Se cunosc destul de putine despre aceste virusuri dar se pare ca cel putin unul este responsabil de aparitia hepatitelor post transfuzionale si care nu pot fi puse nici pe seama virusului de tip A si nici a celui care produce hepatita de tip B.

Ar mai fi de semnalat un al 4-lea tip de virus; anume virusul delta, este virus defectiv deoarece nu poate exista decat in prezenta antigenului HBs deci a virusului de tip B.

Foto: areason2write.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa