Cum prevenim hepatitele virale acute?

 
Cum prevenim hepatitele virale acute?

Prevenirea hepatitelor virale acute este destul de complexa, avand in vedere numeroasele cai de transmitere, desi aceste masuri nu sunt nici diferite nici greu de luat. Trebuie, insa, aplicate intregii populatii pentru a fi eficiente.

Asa cum am mai aratat, pentru ca hepatita sa se transmita trebuie sa existe cele 3 verigi ale lantului epidemic si anume: sursa de infectie, calea de transmitere si organismul putin rezistent care sa fie sensibil la virus. Pentru a intrerupe transmiterea hepatitei este de ajuns sa fie distrusa o singura veriga din cele trei, indiferent care, pentru ca lantul epidemic sa se rupa. Vom vorbi, pe rand, despre masurile de prevenire care trebuie luate asupra tuturor celor 3 verigi ale procesului epidemic.


Masuri de prevenire aplicate surselor de infectie

Asa cum am mai aratat, sursele de infectie sunt constituite din omul bolnav si purtatorii aparent sanatosi de virus.

Omul bolnav — este contagios indeosebi in perioada preicterica si prima parte a perioadei icterice. Prima masura care trebuie luata, imediat ce banuim ca este vorba de o hepatita, este izolarea lui in spitalul de boli infectioase unde va fi tratat corespunzator. Internarea in spital este obligatorie nu numai la cazurile sigure, confirmate de hepatita ci si pentru toate suspiciunile. Este obligatorie declararea imediata a tuturor cazurilor de hepatita. Ele vor fi anuntate si la dispensarul medical teritorial pentru a se lua toate masurile de prevenire a transmiterii bolii. Se va acorda o grija deosebita personalului ce lucreaza in sectorul alimentar, instalatii, centrale de apa si colectivitati de copii, pentru ca transmiterea bolii in aceste sectoare implica un numar foarte mare de persoane care pot contracta boala.

Ori de cate ori apare un caz de hepatita virala, este necesar a se lua masuri de dezinfectie in focar pentru a feri pe cei din jur sa se imbolnaveasca. Aceste masuri de dezinfectie se vor adresa atat produselor eliminate de bolnav cat si tuturor obiectivelor folosite de bolnav. Astfel, acestea se vor aplica in:
— locuinta bolnavului;
— locul de munca;
— colectivitatea de copii (cresa, gradinita, scoala) din care provine bolnavul;
— alte locuri sau locuinta in care a stat bolnavul timp mai indelungat.

Dezinfectia este „o curatenie mai exigenta“ la care se adauga actiunea unei substante dezinfectante. Astfel, sunt necesare:
— fierberea prelungita (30 minute cel putin) a lenjeriei de pat si corp a bolnavului;
— expunerea la soare cateva ore a plapumii si a saltelei;
— spalarea minutioasa si fierberea veselei si tacamurilor folosite de bolnav;
— spalarea pardoselii, a mobilei nelustruite, a usilor si ferestrelor cu apa, sapun, soda si solutii dezinfectante;
— curatirea temeinica a closetelor si baii, urmate de dezinfectia riguroasa;
— indepartarea corecta, igienica a gunoiului in galeata inchisa si apoi bine curatata si dezinfectata dupa golire.

Solutia dezinfectanta, cel mai des utilizata, este cloramina 2% sau solutia de var cloros. Persoanele care efectueaza dezinfectarea trebuie sa lucreze cu atentie pentru a nu se contamina si sa utilizeze o imbracaminte usoara care sa fie fiarta 30 minute dupa terminare. Bineinteles, in anotimpul calduros se vor lua masuri si impotriva mustelor.

In cazul unor gospodarii care folosesc apa de baut din fantani si unde exista posibilitatea contaminarii cu produse excretate de bolnav, apa va fi fiarta 30 minute inainte de utilizare si apoi racita iar personalul medical va fi anuntat pentru a lua masurile de dezinfectie corespunzatoare.

Masuri fata de purtatorii de virus. Acestea pot fi:
— fostii bolnavi de hepatita si care vor fi exclusi pe toata viata de la donarea de sange;
— persoanele gasite cu antigen HBs prezent in sange. Si acestea vor fi excluse pentru totdeauna de la donarea de sange si li se vor aplica masuri riguroase de igiena individuala pentru a nu contamina pe cei din jur.

Masuri fata de contacti. Contactii de hepatita sunt acele persoane care au avut contact strans cu bolnavul mai multe zile (in familie, in colectivitate). Ei vor fi tinuti sub observatie medicala aproximativ 6 saptamani, de la ultimul contact cu bolnavul si li se vor efectua si probe de laborator. Daca nu se declanseaza nimic patologic, contactii isi vor continua activitatile obisnuite. Daca la acest control contactii ridica o cat de mica suspiciune de boala vor fi internati in spital pentru precizarea diagnosticului. Gamaglobulinele sunt indicate la contacti, copii si gravide; 0,05—0,1 ml/kg corp i.m. doar daca nu s-au scurs peste 72 ore de la contact si in crese unde timp de 30 zile, daca evolueaza un focar de hepatita, nu se mai admit nou veniti.

Contactii vor fi eliminati cel putin 6 luni de la donarea de sange.


Masuri fata de caile de transmitere a infectiei

In cazul in care stim ca o persoana este bolnava de hepatita putem sa ne luam niste masuri de igiena personale, prin care putem intrerupe a 2-a veriga a lantului epidemic si anume calea de transmitere. Aceste masuri sunt din cele mai simple si la indemana:
— spalarea repetata a mainilor;
— evitarea atingerii bolnavului sau a obiectelor folosite de el;
— folosirea diverselor mijloace de dezinfectie.

Insa, deoarece exista un mare numar de surse de infectie, necunoscute, nu ne putem feri de ele decat respectand aceste norme de igiena in mod permanent, intelegand prin aceasta igiena personala, igiena alimentara, igiena locuintei.

Cea mai cunoscuta masura de igiena si de prevenire a hepatitei virale este spalarea mainilor. Aceasta este obligatorie in urmatoarele cazuri:
— inainte de asezarea la masa;
— inainte de luarea gustarii la scoala sau la locul de munca;
— dupa folosirea closetului;
— cand s-au murdarit.

Nu se vor spala mainile doar cu alcool, deoarece se stie ca virusurile hepatitice nu sunt distruse de alcool.

Trebuie combatute anumite obiceiuri ale copiilor, cum ar fi: suptul degetului, tinerea creionului in gura care ar putea favoriza contractarea unei hepatite.

In ceea ce priveste igiena alimentatiei, aceasta trebuie privita din doua puncte de vedere:
— alimentatia colectiva;
— alimentatia in familie.

Ne vom referi doar la alimentatia in familie, pentru ca aici este necesar sa cunoastem anumite reguli elementare, ca de exemplu:
— inainte de gatit, se vor spala bine mainile cu apa si sapun, operatie ce se va repeta ori de cate ori se duce gunoiul sau se foloseste closetul;
— se va folosi un sort curat;
— nu se foloseste orice apa pentru gatit ci doar cea de la retea sau surse autorizate;
— laptele va fi fiert timp de 5—10 minute;
— fructele si zarzavaturile vor fi bine spalate;
— gustarea va fi transportata numai in servetel curat, in punga de material plastic, curata;
— tacamurile si vesela vor fi spalate amanuntit;
— transportul alimentelor se va face numai in conditii perfecte de igiena.

O alta problema care trebuie amintita aici este protectia alimentelor impotriva mustelor. In acest scop, se vor folosi:
— hartie lipicioasa;
— rondele de carton impregnate cu toxic si peste care se pune putina apa cu zahar;
— solutii pulverizate cu pompa sau sub forma de spray.

Masuri pentru impiedicarea transmiterii hepatitei pe cale parenterala. Transmiterea hepatitei pe cale parenterala se poate face fie prin instrumentar medical si manopere chirurgicale, stomatologice, fie prin transfuzii de sange.

In ceea ce priveste instrumentarul medical din unitatile sanitare, acestea sunt corect sterilizate, conform instructiunilor Ministerului Sanatatii prin autoclavare (abur sau presiune), caldura uscata (pupinel) sau prin fierbere peste 30 minute. Astfel, populatia este sigur protejata de contractarea infectiei in acest mod. Nu este indicat sa apelam pentru diverse tratamente parenterale la persoane neautorizate, iar daca totusi nu putem evita aceasta este bine sa asistam la sterilizarea acelor si seringilor prin fierbere 30 minute si la spalarea corecta a mainilor celui ce va executa tratamentul. In privinta prevenirii hepatitelor posttransfuzionale, la centrele de recoltare a sangelui sunt luate o serie de masuri prin care donatorii sunt triati de catre medici, atat din punctul de vedere al examenului clinic cat si de laborator. De asemenea, sunt exclusi definitiv de la donare toti fostii bolnavi de hepatita, precum si contactii lor timp de 6 luni.


Masuri pentru cresterea rezistentei organismului

In prezent, pana la aparitia la noi in tara a vaccinului antihepatitic, ne marginim la utilizarea de imunoglobuline la contacti si la o serie de masuri nespecifice, cum ar fi:
— ferirea ficatului de substante toxice;
— alimentatie rationala bogata in proteine si glucide.

De asemenea, vitaminele din fructe si zarzavaturi proaspete sunt indispensabile.

Se recomanda un regim de viata echilibrat, cu odihna, munca, sport, multa miscare in aer liber. Cea mai grava agresiune asupra ficatului o reprezinta bauturile alcoolice. De aceea, este bine sa evitam, pe cat putem, tentatiile alcoolice in favoarea unor sucuri de fructe sau lapte proaspat.

De asemenea, mesele copioase nu fac bine ficatului ca si cele servite pe fuga, din conserve. De multe ori, in perioada de efort ne ajuta foarte mult o suplimentare cu vitamina C si din complexul de vitamine B.

Nu uitati sa va faceti periodic un control medical din care sa reiasa si starea sanatatii ficatului, pentru a putea lua masuri din vreme daca este necesar!

Foto: europafm.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa