Cum se manifesta hepatita virala?

 
Cum se manifesta hepatita virala?

Hepatita virala este o boala infectioasa, ea cuprinde toate perioadele obisnuite intalnite intr-o boala infectioasa si anume: o prima perioada, numita perioada de incubatie care trece de obicei neobservata, apoi perioada preicterica, o perioada de stare a bolii si o perioada de convalescenta, respectiv de refacere a ficatului si a intregului organism. De multe ori, unele dintre aceste perioade trec neobservate, astfel ca este foarte important sa cunoastem manifestarile din toate aceste perioade pentru a putea urmari cat mai bine boala si pentru a preveni complicatiile.

Iata, deci, care sunt aceste perioade:

a) Incubatia — este perioada scursa din momentul in care s-a produs infectia (si care uneori este dificil de precizat) si pana cand apar primele semne de boala. Aceasta perioada poate diferi in functie de tipul de virus cu care a fost infectat organismul. Astfel, in hepatita cu virus A, aceasta perioada dureaza intre 4 si 6 saptamani, iar in hepatita cu virus B in medie 2—3 luni, uneori chiar 5—6 luni. Perioada de incubatie in hepatita non A non B se situeaza la o valoare asemanatoare cu hepatita de tip B.

Aceasta perioada se caracterizeaza prin lipsa oricarui semn de boala.

b) Perioada preicterica — in aceasta perioada, a.par primele semne caracteristice ale bolii foarte important a fi cunoscute atat pentru bolnav, cat si pentru cei din jur. Este important de stiut ca, in aceasta perioada, boala este contagioasa — contagiozitatea incepand din a doua parte a perioadei de incubatie. Semnele din aceasta perioada nu sunt intotdeauna aceleasi, putand deseori duce la confuzii cu alte boli.

O serie de tulburari, insa, trebuie sa ne faca sa ne gandim la o hepatita. Printre acestea amintim:

Tulburari digestive, cum ar fi:
— lipsa poftei de mancare
— gust rau in gura
— greata si de cele mai multe ori varsaturi
— dureri abdominale, in special la nivelul stomacului si ficatului
— balonarea abdomenului
— constipatie sau diaree
— dezgust si repulsie la vederea alimentelor, mai ales carne
— dezgust pentru fumat, la fumatori.

Semne de boala infectioasa, ca:
— febra pana la 38°C
— dureri de cap
— dureri musculare
— insomnie sau uneori somnolenta
— stare de oboseala
— apatie, deprimare psihica.

De multe ori (la circa 30% din cazuri) predomina durerile articulare si care pot fi, deseori, confundate mai ales de catre reumatici cu boala lor veche.

Adesea simptomele seamana cu o gripa sau o „raceala“.

Uneori pot aparea eruptii pe piele si exista riscul confuziei cu o eruptie urticariana. In toate aceste cazuri daca se recurge la examenul medical, acesta va pune in evidenta o marire dureroasa a ficatului iar la examenul de laborator al urinei si probele hepatice - efectuate in laborator se va pune in evidenta infectia hepatitica.

La sfarsitul acestei perioade care dureaza aproximativ 7 zile, urina incepe sa se inchida la culoare, astfel schimbarea culorii urinei din galben-deschis in portocaliu inchis si maro este un simptom sigur si destul de timpuriu al hepatitei, inainte de a aparea icterul. Este foarte important sa se cunoasca acest lucru pentru ca singur bolnavul sa banuiasca boala si sa se prezinte cat mai repede la medic.

c) Perioada icterica — sau perioada de stare a bolii incepe odata cu aparitia culorii galbene, icterice a tegumentelor si a sclerelor. In aceasta perioada, scaunele bolnavilor se decoloreaza treptat devenind albicioase ca lutul (din cauza absentei bilei care nu se mai varsa in intestin) iar urina se inchide si mai mult la culoare, devenind brun inchis „ca berea neagra“. Starea de oboseala persista dar febra si tulburarile digestive, amintite in perioada preicteriana, diminueaza treptat, starea generala a bolnavului ameliorandu-se mult. Dar aceasta ameliorare nu inseamna ca boala a trecut. Dimpotriva, acum este foarte important repausul deoarece boala este in perioada de varf si nerespectarea indicatiilor date de medic poate duce la nevindecarea completa a bolii si cronicizarea ei. Aceasta perioada dureaza aproximativ 10—14 zile, dupa care simptomele diminueaza si mai mult incepand perioada de evolutie spre vindecare. Icterul diminueaza tot mai mult, urina se decoloreaza, pielea si ochii revin la culoare normala, pofta de mancare creste tot mai mult, oboseala scade, bolnavul devine tot mai linistit. Este deosebit de important, acum, ca bolnavul sa nu se lase inselat si sa reinceapa o activitate cu eforturi fizice. De fapt, incercarile de efort in aceasta perioada vor da repede senzatie de oboseala, in majoritatea cazurilor, deoarece ficatul nu si-a revenit complet, nu s-a vindecat in totalitate.

d) Perioada de convalescenta. Aceasta perioada este una din cele mai importante in evolutia hepatitei virale deoarece este si cea mai inselatoare. Ea dureaza aproximativ 3 luni si, de cele mai multe ori, bolnavul avand stare generala foarte buna este tentat la diverse abuzuri care ar putea agrava boala. Astfel, unii bolnavi mai activi sunt tentati sa-si reinceapa imediat activitatea si efortul fizic, altii, sa consume alcool etc, ceea ce poate duce fie la recaderea bolii, fie la evolutia spre o hepatita cronica sau chiar ciroza.

Conduita corecta pe care o recomandam in aceasta perioada este urmatoarea:
— in primele 30 de zile dupa iesirea din spital respectarea unui regim alimentar asemanator cu cel indicat in spital si repaus fizic. Urmeaza primul control medical si de laborator;
— in cazul unor rezultate ale controlului foarte bune se va continua repausul dar nu strict la pat ci cu plimbari si o activitate care sa nu supuna la eforturi mari si un regim din care sa se excluda in totalitate alcoolul si diversele condimente. Dupa inca o luna urmeaza un nou control medical si de laborator;
— in cazul unor rezultate bune si de data aceasta medicul va putea aprecia reluarea serviciului, eventual cu program redus care va fi crescut treptat pana la orarul normal. Urmeaza la 3 luni un nou control medical si de laborator;
— in cazul rezultatelor bune si la acest interval, pana la urmatorul control dupa 6 luni, bolnavul isi va relua activitatea, evitand doar eforturile fizice foarte mari, urmand un regim alimentar complet hiperproteic si hiperglucidic, din care, insa, se vor exclude bineinteles alcoolul si condimentele;
— ultimul control clinic si de laborator va avea loc la 1 an de la imbolnavire, fiind precedat de cel de la 9 luni. Daca si acestea vor avea rezultate bune, bolnavul va fi declarat complet vindecat.

Foto: aptoparagorditos.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa