Dau hepatitele virale acute imunitate? Exista un vaccin care sa protejeze impotriva bolii?

 
Dau hepatitele virale acute imunitate? Exista un vaccin care sa protejeze impotriva bolii?

Receptivitatea la hepatita este generala si incepe din prima copilarie, adica orice persoana, de orice varsta se poate imbolnavi de hepatita virala.

In cazul hepatitei de virus A, infectia clinica si, mai ales, cea inaparenta de care nici nu ne dam seama cuprinde, se pare, aproape intreaga populatie, astfel ca la persoanele de peste 50 ani s-au gasit, aproape la toate, anticorpi impotriva virusului hepatitei de tip A. Deci, hepatita da imunitate specifica dupa imbolnavire. Acelasi lucru se intampla si in cazul celorlalte hepatite. Deci, un bolnav care a suferit de hepatita A nu se va mai imbolnavi a doua oara de aceasta boala dar se poate imbolnavi de hepatita de tip B sau non A non B, ceea ce inseamna ca o persoana se poate imbolnavi in cursul vietii de 2—3 ori de hepatita.
In cazul unor contacte intrafamiliale sau in colectivitate si la foarte scurt timp dupa contact se poate utiliza gamaglobulina care contine anticorpi specifici pentru boala.

In ceea ce priveste existenta unui vaccin care sa protejeze impotriva bolii, el a fost deja preparat in strainatate, la inceput din serul fostilor bolnavi de hepatita B (vaccinul protejeaza numai impotriva hepatitei B) si care avea o serie de neajunsuri, iar in prezent a inceput sa fie preparat prin inginerie genetica. Vaccinul nu este insa nicaieri utilizat pentru vaccinarea in masa a tuturor copiilor, ci doar pentru anumite grupe de populatie care prezinta un risc crescut de imbolnavire (cum ar fi persoanele cu boli de sange, copiii nascuti din mame purtatoare de virus, personalul medical care manipuleaza sange si produse biologice ale bolnavilor etc). Si la noi in tara cercetatorii virusologi lucreaza pentru prepararea unui asemenea vaccin.

Foto: 7p.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa