Top trei vegetale ce tin racelile la respect

 
Top trei vegetale ce tin racelile la respect

Exista o serie de plante care contin elemente ce ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Indiferent ca sunt utilizate sub forma de ceai, tinctura sau capsule, aceste vegetale isi fac cu constiinciozitate treaba, actionand in timp si cu rezultate durabile.


Echinaceea

Fara indoiala, este campioana in lupta cu procesele infectioase, atat de virulente in aceste luni. De aceea, mai este denumita si „vaccinul antigripal natural“. Specia cu flori rosii (Echinacea purpurea) sta la baza celor mai bine vandute si mai apreciate suplimente nutritionale la nivel mondial.

Se administreaza frecvent sub forma de tinctura, care se gaseste si la noi in plafare si farmacii, efectul benefic instalandu-se dupa trei-patru zile de tratament. Doza recomandata in scop profilactic este de cate o lingurita de preparat in trei reprize zilnic, ideal inainte de mese. Daca boala deja s-a instalat, cantitatea de tinctura ce trebuie ingerata este putin mai mare: patru lingurite pe zi.

O cura de zece zile/doua saptamani este suficienta pentru a va pune la adapost de gripa, guturai, amigdalita si alte boli de acest gen. Daca sunteti sensibili la frig sau va confruntati cu recurente infectii ale cailor respiratorii superioare, atunci tinctura de echinacea va va fi cel mai de nadejde aliat.

Oricine se poate bucura de tratamentul cu echinacea.


Maghiranul

Este planta-condiment cu actiunea cea mai rapida in materii imunostimulare. Imediat dupa ingerare, creste putin temperatura corporala, permitand sistemului de aparare sa raspunda cu maximum de forta.

La primele semne de boala, beti doua-cani de ceai fierbinte de maghiran, obtinut dintr-o lingurita de pulbere de planta la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Intervalul dintre doze nu trebuie sa fie mai mare de doua ore.

Tratamentul produce o sudoratie intensa, precum si o senzatie de relaxare, data de eliminarea agentului care a provocat suferinta. O cura dureaza doua zile, rastimp in care e bine sa stati la adapost de frig si umezeala.

Din pacate, hipertensivii si cei care au avut un accident cerebral nu pot beneficia de tratamentul cu ceai de maghiran.


Ginsengul

Completeaza intr-mod cat de poate de fericit topul celor mai buni imunostimulenti naturali. Radacina acestei plante cu origini asiatice este considerata cel mai bun „medicament“ in incercarea de a mari capacitatea si viteza de adaptare a organismului la carente alimentare, stres, oscilatii temperatura etc.

Se administreaza sub forma de capsule, doza recomandata pentru un adult fiind de un gram de planta pe zi, iar la copii (mai mari de zece ani) de o treime din aceasta cantitate.

O cura pentru intarirea imunitatii poate varia de la zece zile la o luna si poate fi reluata ori de cate ori organismul da semne de slabiciune si oboseala.

Planta nu se recomanda persoanelor cu afectiuni tumorale, benigne sau maligne.


Tinctura de arnica: un adjuvant de luat in seama

O cura cu tinctura de arnica este ideala in acest anotimp. O puteti cumpara gata preparata din magazinele cu profil naturist. S-a demonstrat ca trei doze zilnice de cate 30 de picaturi de tinctura (diluata cu putina apa) stimuleaza sistemul nervos, indeparteaza oboseala si maresc capacitatea de concentrare. De asemenea, este indicata in cazurile de astenie si de depresie, cauzate de instalarea brusca a frigului, si joaca un rol deosebit in sporirea imunitatii organismului la principalii agresori ai toamnei: raceala si gripa. O cura se urmeaza minimum trei saptamani si poate fi repetata de mai multe ori pe an.

Tinctura de arnica poate fi utilizata si in uz extern, fie sub forma de gargarisme (se pun doua lingurite de extract la o jumatate de litru de apa calduta), pentru a combate infectiile gatului, fie ca baza pentru masaj (nu se dilueaza), pentru a spori rezistenta corpului la frig si a relaxa musculatura. Prin masarea pieptului cu tinctura de arnica se obtine un tonus mai bun al inimii la persoanele cu suferinte cardiace sau meteosensibile.

Medicina naturista nr. 9 (169); Foto: sanatatefarapastile.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa