Cicoarea (Cichorium intybus) - calitati terapeutice, remedii naturiste

 
Cicoarea (Cichorium intybus) - calitati terapeutice, remedii naturiste

Intrucat cafeaua aproape disparuse din comertul socialist al anilor '80, pe fondul limitarii drastice a importurilor, romanii aveau la dispozitie doua surogate: o combinatie in care predominau diverse plante furajere, denumita popular „nechezol“, si pulberea din cicoare, din pacate de calitate destul de indoielnica. Ironia este ca, desi toata lumea detesta pe atunci licoarea realizata prin fierberea acestei din urma vegetale, ea are multe si certe calitati terapeutice, fiind sigur mai putin daunatoare decat bautura realizata din semintele arborelui tropical.

Un aliat pretios in caz de tahicardie

Se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de radacina, care se acopera cu alcool alimentar de 40°. Cand masa vegetala a fost depasita de un strat de lichid de doua degete, se inchide ermetic recipientul, se agita, se lasa la macerat zece zile, dupa care se strecoara. Se administreaza cate o lingurita de tinctura de trei-patru ori pe zi, in tratamente de doua-trei luni. (I. M., Bucuresti)


Infuzie eficienta in caz de diabet

Se toaca marunt frunzele si radacina (sa fie proaspete), se incalzesc 250 ml de apa pana cand clocoteste si se adauga doua lingurite de materie vegetala, lasand sa se infuzeze un sfert de ora. Dupa racire, se strecoara printr-o bucata de tifon, presand planta, ca sa-si lase toata seva. Se beau cate doua cani pe zi. (R. V., Bacau)


Ceai util pentru ameliorarea hipertiroidiei

Se face un amestec din cate 20 g radacini de cicoare si de angelica, fructe de ienupar, frunze de jales si pelin, plus 10 g tintaura. Se lasa la fiert, pentru cateva minute, o lingura de plamada in 300 ml apa. Se consuma doua doze zilnic. (A. S., Bucuresti)


Laxativ formidabil, fara efecte secundare

Se administreaza cate doua lingurite de pulbere de radacina pe zi, dimineata si seara. Un tratament dureaza trei saptamani si se poate relua la nevoie dupa cinci zile de pauza.

Pentru obtinerea salatei de cicoare, absolut formidabila pentru sanatatea ficatului, dar si a rinichilor, aveti nevoie de doua bucati de cicoare, de doi castraveti, trei-patru catei de usturoi, ulei, sare si otet de mere. Spalati cicoarea, lasati-o sa se scurga, apoi taiati-o in fasii subtiri. Tocati apoi castravetii rondele, pisati usturoiul si amestecati toate ingredientele intr-un bol mare. Adaugati un sos realizat din sare, ulei si otet si consumati. Pentru ca efectul terapeutic sa fie cel scontat, mancati salata ca aperitiv, fara paine. (M. O., Cluj)


„Am scapat in timp record de duodenita“

Poate vi se vor parea cam multe plante in reteta, insa toate se gasesc cu usurinta, la preturi mici.

Se face un amestec din cantitati egale de frunze de cicoare, parti aeriene de rozmarin, de sunatoare, de tintaura si de coada-racului, flori de musetel, de coada-soricelului, de galbenele, de iarba mare si de salvie, plus fructe de chimion. Doua lingurite de plamada vegetala se infuzeaza un sfert de ora intr-o cana de apa clocotita, apoi se strecoara. Se beau trei doze pe zi, cate una inainte de fiecare masa. Se recomanda urmarea tratamentului timp de minim o luna. (M. C., Bucuresti)


Scadeti glicemia si trigliceridele

Pentru a obtine ceaiul, se pun opt-noua lingurite de pulbere de radacina de cicoare intr-o jumatate litru de apa rece si se lasa opt ore (peste noapte), la temperatura camerei. Dupa acest interval se strecoara lichidul printr-un tifon curat sau printr-o sita mai deasa. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar peste planta ramasa dupa filtrare se toarna 500 ml apa clocotita, lasandu-se sa se raceasca, apoi strecurandu-se. In final se combina cele doua extracte, preparatul administrandu-se treptat, pe parcursul unei zile. Tratamentul este de lunga durata, neavand reactii adverse.

Daca aveti frecvent constipatie, incercati ceaiul din 10 g cicoare uscata si maruntita si 300 ml apa clocotita. Se lasa zece minute, dupa care se strecoara.

Infuzia se administreaza astfel: 250 ml dimineata sau cate 100 ml de doua ori pe zi, inainte de pranz si cina. (V. P., Ploiesti)


Colon iritabil? Nu si cu pulbere de cicoare!

Am extras radacinile vegetalei, le-am spalat intr-un curent de apa rece, apoi le-am despicat pe lungime, cu un cutit ascutit bine. Le-am asternut la uscat in strat subtire, la loc insorit. Cand radacinile devin rigide, rupandu-se cu un pocnet sec, procesul de deshidratare s-a incheiat. Se transforma in pulbere, din care se ia, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa, cate o jumatate de lingurita.

Vreau sa va spun ca efectele benefice s-au instalat de la primele administrari. Am continuat tratamentul o luna si, din zi in zi, am fost mai in forma, pana la vindecarea deplina. (G. D., Braila)

Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: 123rf.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa